GEMINIDELE au atins punctul maxim in noaptea de 13 spre 14 decembrie

Geminidele, o ploaie de meteoriti mai lenti si mai luminosi decat alti meteori, au ajuns in punctul maxim in noaptea de vineri spre sambata, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” al Municipiului Bucuresti.

Geminidele pot fi observate oricand intre 4 si 17 decembrie, dar cei mai multi meteori s-au putut vedea in noaptea de punct maxim. In acest an, punctul maxim a fost inregistrat  in noaptea de 13 spre 14 decembrie (14 decembrie, ora 1:30 TLR).

Majoritatea stelelor cazatoare din perioada 4 – 17 decembrie par ca vin din constelatia Gemini (Gemenii). Din acest motiv, acesti meteori se numesc Geminide, potrivit explicatiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic din Bucuresti.

Pasionati de astronomie in general si cei de stele cazatoare in particular pot observa Geminidele si in aceasta iarna. Astfel, in noaptea de 13 spre 14 decembrie, Pamantul a trecut printr-o zona in care se afla cantitati mari de praf lasate de asteroidul-cometa 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde in gazul atmosferic, lasand o dara luminoasa pe cer – steaua cazatoare.

Geminidele au insa ceva deosebit: sunt mai lenti decat alti meteori si foarte luminosi. Astfel vor aparea “bolizi’ (meteori foarte stralucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Sursa foto: realitatea.net