Gene Deitch, regizorul desenelor animate Tom și Jerry, a murit

Gene Deitch, celebrul regizor al desenelor animate Tom și Jerry, a murit la vârsta de 95 de ani, informează Daily Mail. Conform sursei citate cunoscutul desenator s-a stins din viață, joi noaptea, în apartamentul său din Praga.

Gene Deitch a câștigat premiul Oscar cu filmul animat de scurt metraj Munro în anul 1960. Desenatorul a mai fost nominalizat pentru același premiu de încă două ori, în 1964 pentru „Here’s Nudnik” şi pentru „How to Avoid Friendship”.

Gene Deitch s-a născut în orașul american Chicago în august 1924 și a ajuns în vizită la Praga (fosta Cehoslovacie) în 1959. Deși avea de gând să stea numai câteva zile, cunoscutul desenator a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Zdenka, și a decis să se stabilească în fostul stat comunist.

Gene Deitch a realizat și regizat numeroase episoade ale desenelor Tom și Jerry și a contribuit decisiv la realizarea câtorva serii dintr-un alt celebru serial de desene animate, Popey Marinarul.  Creatorul a povestit toate experiențele trăite în perioada comunistă din fosta Cehoslovacie în memoriile sale intitulate ”Din dragoste pentru Praga”, volum care a fost publicat după 1989.

Sursa foto: BBC