GEOANA: Europa e inconjurata de un inel de state esuate. Adevarata problema este lipsa de coordonare europeana

Europa este inconjurata de ”un inel de state esuate”, iar adevaratul motiv de ingrijorare nu este valul de imigranti, ci lipsa europeana de coordonare, a declarat MIRCEA GEOANA, potrivit Agerpres.

“Ceea ce este ingrijorator este ca pentru prima data (…) Europa este inconjurata de un inel de state esuate si cu un potential nemaivazut de haos si de oameni care sa vina in Europa. De la Sahara pana in Afganistan, de la problemele care exista in Ucraina, in Caucaz, in Siria sau Irak, in Libia, astazi, observam un fenomen care reprezinta un risc foarte mare pentru noi in Europa si pentru echilibrul global in general”, a declarat liderul PSRO.

El a aratat ca, dincolo de riscuri de securitate generate de “teroristi din a doua generatie”, importante pentru Europa sunt potentialul Afganistanului, impasul din Siria, dificultatile din Irak, problemele din Libia, adica “o combinatie de crize mai mari sau mai mici care conduc la un exod”.

“Nu ar trebui sa ne fie teama de migratie, e un fenomen natural, trebuie sa ne fie teama de o combinatie de probleme geopolitice din Europa care ar putea duce la o migratie inacceptabil de mare. (…) Nu mi-e teama de fenomenul in sine, ci de aceasta furtuna perfecta, care cred ca este doar inceputul. Aici ar trebui sa ne punem centurile de siguranta si sa ne asteptam la vremuri tulburi. Cred ca fundatia UE va fi supusa unui test”, a mai spus MIRCEA GEOANA.

Acesta a criticat intentia liderilor de la Londra de a organiza un referendum pe tema ramanerii Marii Britanii in UE.

“Noi suntem aliatii Marii Britanii, cooperam strans pe aparare, pe informatii operative, exista o cooperare intre Bucuresti si Londra, dar cand vine vorba de protejarea drepturilor de libera circulatie, cand Londra cere o renegociere a pachetului si a tratatelor (…), spunem (…): Da, multumesc, nu. Deci recunoastem ca avem o problema si nu pot sa le spun cetatenilor ca acest contract pe care l-am semnat cu totii nu mai este valabil. Nu putem schimba elementele fundamentale ale Europei doar pentru ca avem o problema interna. Atunci si Romania va cere referendum, Tsipras in Grecia a jucat aceasta carte deja si atunci se vor organiza referendumuri pe orice subiect pe care un politician in tara lui il considera relevant”, a mai afirmat GEOANA.

Sursa foto: aktual24