GEOANA: Investirea unui NOU GUVERN IN R. MOLDOVA este o VESTE BUNA

Senatorul MIRCEA GEOANA, fost ministru de Externe, considera ca investirea noului GUVERN DE LA CHISINAU reprezinta o veste buna, pentru ca “orice element de stabilitate politica in R. MOLDOVA trebuie incurajat”.

“Tara se afla intr-o situatie limita si este evident ca, pe langa problemele acute de natura economica, financiara, sociala, nemultumirea opiniei publice fata de clasa politica din R. Moldova reprezinta un element care poate sa conduca oricand la instabilitate si la o stare de neguvernabilitate. Deci investirea unui nou Guvern este o veste buna. Fiecare are preferinte si rezerve fata de ce se ascunde in spatele majoritatii din actualul Parlament de la Chisinau, dar intre doua rele — instabilitate pronuntata si haos sau o minima stabilizare a jocului politic — existenta unui Guvern care sa functioneze este de preferat”, a declarat MIRCEA GEOANA, joi, pentru Agerpres.

In opinia sa, conturarea unui consens politic in jurul premierului Pavel Filip va fi greu de atins, intrucat “interesele sunt mult prea divergente”.

“Imi este teama ca nu (va fi atins un consens politic in jurul lui Pavel Filip — n.r.), interesele sunt mult prea divergente. Epuizarea de credibilitate pe care leadership-ul actual o inregistreaza in ochii opiniei publice din R.Moldova ma face sa cred ca este doar o solutie temporara. Ceea ce este cu adevarat preocupant este faptul ca, inclusiv din punct de vedere al atmosferei de nesupunere civica si de folosire a strazii ca arma politica, ma astept ca acest tip de instrumente sa devina tot mai frecvente si sa fie folosite in continuare de catre cei care doresc sa aiba alegeri anticipate in R.Moldova pentru a acapara intreaga putere”, a aratat senatorul.

CITESTE SI: GORGHIU: Trebuie evitat HAOSUL in REPUBLICA MOLDOVA

MIRCEA GEOANA a tinut sa puncteze faptul ca intre Federatia Rusa si Occident exista o competitie geostrategica in ceea ce priveste R.Moldova si Ucraina, Romania avand obligatia de a incerca sa asigure conditii astfel incat in cele doua tari “preferinta pro-europeana sa ramana cel putin o optiune deschisa pentru prezent si pentru viitor”.

“Romania are o obligatie si un interes vital ca R.Moldova si Ucraina sa ramana pe o directie pro-europeana. De aceea, chiar daca nu suntem in cea mai fericita situatie, avem obligatia sa continuam sa investim. Cred ca avem o obligatie sa ne uitam retrospectiv la ceea ce am facut si la ceea ce nu am facut in relatia cu R.Moldova, pentru ca este evident ca avem nevoie de un proces de evaluare interna, de introspectie. Nu as dori sa asist, in urmatoarele cateva luni, in cazul in care evolutia din R.Moldova va continua sa fie defavorabila intereselor noastre si intereselor europene si occidentale, la o discutie in Romania de genul ‘Cine a pierdut Moldova’. De aceea, in paralel cu o abordare mai sofisticata in relatia cu R.Moldova si intr-o intensificare semnificativa a relatiilor cu Ucraina, la Bucuresti cred ca trebuie sa se deruleze un proces de evaluare pentru a vedea ce am facut bine, ce am facut gresit si care este calea de urmat”, a mai spus GEOANA.

Sursa foto: ziuaconstanta