GEOANA: ROMANIA ar putea deveni o poarta de liber schimb catre zona EUROATLANTICA

ROMANIA ar putea deveni nu doar o poarta catre Europa, ci o poarta catre zona de liber schimb EUROATLANTICA daca s-ar folosi de locatia ei economica si geografica, a declarat vineri, la Palatul Parlamentului, presedintele Partidului Social Romanesc, senatorul MIRCEA GEOANA.

“Dupa parerea mea, este clar ca ROMANIA se afla la estul extrem al Vestului si de aceea orice consolidare a pietelor si a integrarii Vestului este buna pentru noi. Daca ROMANIA s-ar folosi de locatia sa economica si geografica precum de o cale de acces pentru o piata mai larga, ar putea sa devina nu doar o poarta catre Europa, ci o poarta catre zona de liber schimb euroatlantica”, a precizat MIRCEA GEOANA, in deschiderea dezbaterii cu tema “Romania intre beneficii si restrictii in cadrul TTIP” (Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii — n.r.).

El a subliniat necesitatea cresterii numarului de intreprinderi mici si mijlocii in Romania si a solicitat autoritatilor romane “sa faca mai mult” in acest sens, daca vrem o economie “normala, puternica”.

CITESTE SI: MUGUR ISARESCU: De la CRESTEREA ECONOMICA pana la BUZUNARUL OMULUI este, uneori, un DRUM LUNG 

“Numarul de IMM-uri din ROMANIA care exporta catre piata din America si, in general, catre toate pietele UE sau non-UE este unul dintre cele mai mici din Europa. Avem mai putine IMM-uri care exporta in afara Europei decat Bulgaria. Este nefiresc acest lucru. 65% din exporturile tarii sunt reprezentate de transnationale care opereaza in si din Romania. Foarte bine, dar daca vrem sa avem o economie normala, o economie puternica, o democratie puternica si infloritoare, noi si dumneavoastra putem sa incurajam IMM-urile din Romania. (…) Sper ca aceasta discutie va stimula autoritatilor romane sa faca mai mult pentru IMM-urile din ROMANIA”, a spus MIRCEA GEOANA.

Presedintele PSRO si-a incheiat interventia printr-o intrebare adresata expertilor romani si straini prezenti la manifestare, cu privire la ce trebuie facut pentru ca geografia Romaniei sa beneficieze de pe urma zonei de liber-schimb transatlantice si cum poate fi valorificata aceasta pozitie pentru a creste economia tarii.

“Intrebarea este cum putem sa facem ca geografia Romaniei sa beneficieze de pe urma zonei de liber-schimb transatlantice, si cum putem sa ne valorificam pozitia geografica pentru a ne creste economia. Acestea sunt intrebarile pe care vi le adresez si le las la latitudinea expertilor”, a incheiat MIRCEA GEOANA.

CITESTE SI: ZIUA ENERGIEI ROMANESTI 2015: Uniunea Energetica – Provocari si oportunitati in Europa Centrala si de Sud-Est 

La randul sau, deputatul PNL ANDREEA PAUL a criticat pozitia pe care o ocupa ROMANIA (a 25-a) in ceea ce priveste indicele compozit al beneficiilor care deriva din acordul TTIP, potrivit Consiliului European pentru Relatii Internationale, din cauza “dezinteresului” institutiilor din Romania, desi exista experti de prima mana in institutiile europene.

“Din cele 31 de grupe de lucru de negociere de la Comisia Europeana, niciuna dintre ele nu este condusa de un roman, desi suntem o tara cu o populatie numeroasa, reprezentativa din acest punct de vedere in UE. Desi avem experti europeni de prima liga internationala si europeana in institutiile europene, niciunul nu este valorificat de catre Romania in aceste negocieri. De ce se intampla acest lucru, pentru ca dezinteresul institutiilor din Romania este grav si acest interes vine din necunoastere”, a sustinut deputatul PNL.

CITESTE SI: EUGEN TEODOROVICI: AMENDAMENTUL privind renuntarea la IMPOZITAREA BACSISULUI va merge la PARLAMENT in urmatoarele zile 

Potrivit Andreei Paul, este nevoie de o strategie. “Sunt multe lucruri ce pot fi facute. E fericita aceasta intensificare a dezbaterilor pe zona TTIP, foarte bine. Trebuie sa ajungem la nivelul companiilor care sa isi poata face aceste evaluari sectoriale”, a spus Paul.

La dezbatere a intervenit, prin skype, de la Bruxelles, si Lucian Cernat, economist sef, DG Trade, Comisia Europeana. Potrivit acestuia, Romania are potential in comertul exterior si in crearea de noi locuri de munca, dar este necesar sa se cunoasca in mod concret atat numarul de firme romanesti care exporta, cat si numarul firmelor care s-ar putea implica in comertul exterior al Romaniei, insa nu o pot face din pricina anumitor “bariere comerciale”.

“O mie de firme romanesti exporta in mod direct. Nu putem estima insa numarul de firme romanesti care exporta, in mod indirect, in Statele Unite, prin intermediul unei alte firme din UE, o firma germana sau din Franta. De asemenea, este important a estima numarul de firme romanesti care sunt actualmente capabile sa exporte, dar care din diferite motive si bariere comerciale, nu pot exporta. (…) Daca ne intereseaza crearea de locuri de munca, comertul exterior este, poate, cea mai puternica solutie. Romania are un potential pe care trebuie sa il maximizam in cadrul negocierilor”, a sustinut Cernat.

La evenimentul organizat la Palatul Parlamentului au mai participat Elena Bryan — negociator sef, Misiunea SUA pe langa UE, Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.

Sursa foto: realitatea.net