Geoana: RUSIA are ca obiectiv sa tina UCRAINA, MOLDOVA si GEORGIA departe de UE si NATO

Mircea Geoana propune o guvernare paritara intre noul PNL si noul PSD

Anexarea intregii Ucraine prin forta militara reprezinta un risc pentru Rusia, a declarat, miercuri, senatorul PSD Mircea Geoana, apreciind ca obiectivul Moscovei este de a nu permite Kievului, R. Moldova si Georgiei sa vina “cu arme si bagaje” spre UE si NATO.

Potrivit senatorului Mircea Geoana, Federatia Rusa incearca sa creeze dificultati de natura politica si strategica Ucrainei, urmarind doua obiective. “Un prim obiectiv este crearea unei stari de spirit si a unei situatii in publicul ucrainean, indiferent de optiunea acestora catre Est sau catre Vest, care sa conduca la federalizarea sau confederalizarea Ucrainei. Este obiectivul strategic pe care Rusia il are in Ucraina si-n Republica Moldova, acela de a crea o situatie in care prin arhitectura constitutionala, partea prooccidentala a Ucrainei, respectiv a Moldovei sa nu poata sa ia o decizie dramatica de a se alatura UE sau NATO”, a declarat Geoana, la RFI.

Citeste si: Mircea Geoana crede ca Romania va adera la Schengen dupa anexarea Crimeei

Acesta a mai precizat ca un al doilea obiectiv consta in incercarea de amanare a alegerilor prezidentiale, intrucat Rusia si partea prorusa din Ucraina “nu au inca un candidat pe masura celui care pare sa se indrepte catre o victorie”. Totodata, Kremlinul cauta “o pozitie cat mai puternica” in cadrul negocierilor care incep, joi, la Geneva intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana.

Referitor la aceste negocieri, Mircea Geoana nu se asteapta la “la lucruri spectaculoase”, intrucat este “destul de transparent” ceea ce urmareste presedintele rus, Vladimir Putin. “Este clar ca tema federalizarii Ucrainei este scopul politic principal al Federatiei Ruse. Pentru asta folosesc tot arsenalul de instrumente de presiune militare, cvasimilitare, economice, gen gazul natural, tot ce inseamna actorii politici interni, care sunt pro-Moscova in Ucraina, probabil ca si-n Republica Moldova”, a explicat inaltul Reprezentant al Guvernului pentru proiecte economice strategice si de diplomatie publica.

In opinia sa, pentru Rusia anexarea intregii Ucraine este un risc, astfel ca Moscova urmareste ca Ucraina, R. Moldova si Georgia sa nu vina “cu arme si bagaje” spre UE si NATO.

Citeste si: Transnistria cere alipirea la RUSIA

“Rusia nu poate sa anexeze intreaga Ucraina prin forta militara, este un risc si pentru Federatia Rusa de a merge agresiv mult mai departe. Digera Crimeea si incearca sa comute la urmatorul obiectiv strategic, acela de a nu permite acestei zone tampon vitale pentru interesele Rusiei – Ucraina, Moldova, Georgia – sa vina cu arme si bagaje, cu acte-n regula, cum se spune, catre Europa sau catre NATO. Aceasta este miza acestei perioade”, a declarat Mircea Geoana.

Reuniunea reprezentantilor Statelor Unite, Rusiei, Uniunii Europene si Ucrainei pe tema crizei ucrainene va avea loc la 17 aprilie, la Geneva, a anuntat, vineri, Departamentul de Stat american, conform AFP.

“Secretarul de Stat, John Kerry, se va deplasa la Geneva pentru a continua eforturile in vederea detensionarii situatiei din Ucraina si pentru gasirea unei solutii diplomatice”, a comunicat Departamentul de Stat american.

Catherine Ashton, inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a confirmat participarea la reuniune, la fel si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si seful diplomatiei ucrainene, Andrii Descita.