George Enescu, vioara care devenea magica. Azi celebram 132 ani de la nasterea marelui compozitor

George Enescu s-a nascut la 19 august 1881 in satul Liveni-Virnav din judetul Botosani, in familia arendasului Costache Enescu si a sotiei lui, Maria, fiica preotului Cosmovici.

A manifestat din copilarie o inclinatie extraordinara pentru muzica, incepand sa cante la vioara la varsta de 4 ani. La 5 ani apare in primul sau concert si incepe studii de compozitie sub indrumarea lui Eduard Caudella. Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru.

Intre anii 1888 si 1894, Enescu a studiat la Conservatorul din Viena. S-a incadrat rapid in viata muzicala a Vienei: la doar 12 ani concertele sale, in care a interpretat compozitii de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, au entuziasmat presa si publicul.

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, si-a continuat studiile la Conservatorul din Paris, intre anii 1895 si 1899. La data de 6 februarie 1898 are debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Poema Romana.

In acelasi an,a inceput sa dea lectii de vioara la Bucuresti si sa dea recitaluri de vioara. Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei, era deseori invitat sa execute piese pentru vioara in Castelul Peles din Sinaia.

De neuitat au ramas interpretarile sale ale Poemului pentru vioara si quartet de corzi de Ernest Chausson si ale Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach.

Activitatea sa pedagogica a capatat, de asemenea, o importanta considerabila. Printre elevii sai s-au numarat violonistul Yehudi Menuhin.

Intre 1921-1931, Enescu lucra la opera Oedip, monumentala creatie dramatica si muzicala, care abia in ultimii ani a inceput sa se impuna pe scenele teatrelor de opera din lume. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 si s-a bucurat de un succes imediat. In ultimii 20 de s-a observat un puternic reviriment al operei, prin montari in mai multe tari ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Portugalia.

In ultimii ani ai vietii, marele George Enescu a compus Cvartetul de coarde Nr. 2, Simfonia de Camera pentru douasprezece instrumente soliste, a desavarsit Poemul simfonic Vox Maris pentru soprana, tenor, cor si orchestra, schitat inca din 1929, Simfoniile Nr. 4 si 5 ramase neterminate (au fost orchestrate mai tarziu de compozitorul Pascal Bentoiu).

O data instaurata dictatura comunista, s-a exilat definitiv la Paris, unde s-a stins din viata in noaptea dintre 3 si 4 mai 1955. A fost inmormantat in cimitirul Père-Lachaise din Paris.

In fiecare an, Romania este gazda prestigiosului Festival George Enescu. La 1 septembrie, ia startul unei noi editii. Cel mai prestigios eveniment cultural organizat in tara noastra, se va desfasura la Bucuresti si alte orase ale tarii, in perioada 1-28 septembrie.

Sursa foto: facebook.com