GEORGE MAIOR: Din punct de vedere al SRI, EU stiu tot ce se intampla in ROMANIA

GEORGE MAIOR, cel mai longeviv director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), a vorbit, sambata seara, despre cum a fost numit de presedintele TRAIAN BASESCU in aceasta functie, pe 4 octombrie 2006. Printre primele masuri pe care le-a luat, Maior a dezvaluit si care a fost principalul obiect la acea vreme, a confirmat ca au existat “anumite relationari cu sfera politica din zona ofiterilor de informasii” si a explicat, concret, ce face in biroul sau de pe Bulevardul Libertatii in cadrul emisiunii “Lumini si Umbre”, difuzata de postul B1 TV.

GEORGE MAIOR, numit director SRI in urma cu 8 ani, a declarat ca propunerea presedintelui Traian Basescu de a ocupa aceasta functie a fost inedita.  “Sincer, nu ma asteptam, meritam acest lucru”, apoi a detaliat: “Pentru ca proveneam din Opozitie, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul presedinte de a avea un om din Opozitie in fruntea serviciilor sau a Serviciului Roman de Informatii. Pe de o parte, pe de alta parte era si o chestiune legata de CV-ul meu, de activitatea mea. Fusesem secretar de stat in domneniul apararii, un domeniu apropiat: de elementul strategic de politica de aparare inteligente, negocieri internationale”.

CITESTE SI: SRI: Din 2013, un numar crescut de persoane din tari europene, interesate sa tranziteze spre Siria/Irak 

Intrebat care au fost primele masuri pe care le-a luat cand a fost confirmat in functia de sef SRI, GEORGE MAIOR a raspuns: “In primul rand, am pornit un program amplu de tranformare, de reforma a serviciului. Din punct de vedere operational, intelectual, proceduri, resurse umane, am adus Serviciul, dupa parerea mea, la exigentele secolului XXI, din punct de vedere al provocaarilor de securitate. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa intrunesc Biroul Executiv al Serviciului format din adjuncti, prim-adjuncti, sefii principalelor directii. Pentru a propune acest program, etapizat pe trei ani. Programul a fost 2007-2010, cu aceste obiective pe care le-am mentionat. Ceea ce nu este usor intr-un SERVICIU de INFORMATII”.

GEORGE MAIOR a vorbit si despre cat de legat era Serviciul de politica: “Existau tentatii si tendinte. Anumite relationarii cu sfera politica din zona ofiterilor de informatii. Acest lucru l-am curmat foaret transant si, zic eu, intransigent”. Principalul factor operativ in SRI este directorul: “Adica, ce faceti? Prindeti spioni”, l-a chestionat moderatorul emisiunii Lumini si umbre difuzata sambata seara la postul B1 Tv.

CITESTE SI: GEORGE MAIOR: SRI a dejucat atentate teroriste pe teritoriul Romaniei 

”Toate operatiunile sunt aprobate de director”,  a preciat MAIOR. ”Cu nume, prenume. Adica dumneavoastra stiti cam tot ce se intampla in tara asta. Din punct de vedere al SRI-ului, bineinteles”, a venit intrebarea. ”Exact. Toate mandatele sunt semnate de director. Deci toate aspectele legate de operativ sunt asumate de director”. ”Deci, cand dumneavoastra va uitati la un ministru, la un ziarist, la un cetatean,stiti daca-i ascultat sau nu? Daca-i obiectul unei supravegheri sau nu?”, a insistat moderatorul emisiunii. ” Din perspectiva Serviciului, da. Daca ar fi vorba de alte institutii…”, a raspuns GEORGE MAIOR.

SURSA FOTO: adevarul.ro