GEORGE MAIOR: Folosirea CONCEPTULUI DE AXA este GRESITA

Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), GEORGE MAIOR, a declarat sambata seara, intr-un interviu acordat postului Realitatea TV, ca folosirea CONCEPTULUI DE AXA este GRESITA, presedintii Romaniei care l-au folosit facand o eroare.

Totodata, GEORGE MAIOR a aratat ca discutia despre axe nu este “fundamentata din punct de vedere strategic, politic” si “nu este nici bine sa o folosim din punctul de vedere al unei memorii istorice”.

“Aici, cel putin, la nivel conceptual, eu consider ca folosirea conceptului de axa este gresita si au gresit, dupa parerea mea, si alti presedinti care au folosit conceptul de axa. Este o notiune cu conotatii destul de dubioase, in istoria secolului al XX-lea al Europei, ca sa nu zic mai mult, si nu acopera o realitate strategica. Daca vrem sa punem un concept definitoriu pentru fundamentele politice si de securitate ale Romaniei, ele trebuie tratate incepand de la relatia transatlantica fixata in NATO si de la parteneriatul cu Statele Unite. In cazul acestei relatii transatlantice, pot exista aliante diverse”, a spus GEORGE MAIOR.

Citeste si: GEORGE MAIOR: Nu exclud o CARIERA POLITICA, dar nu in viitorul apropiat

Fostul director al SRI a precizat si care sunt cele mai importante parteneriate ale Romaniei, din punctul de vedere al schimbului de informatii. “La nivel de informatii, parteneriatul cu Marea Britanie este esential, si, de fapt, a capatat o substanta deosebita in ultimii ani. Putem sa vorbim de elementul diplomatic, unde exista evolutii bune din aceasta perspectiva. Putem sa vorbim de parteneriatul strategic cu Polonia, care este bine conturat la nivel de informatii. Cel putin, in zona strategica a informatiilor, au existat multiple intalniri cu colegii polonezi si s-au fixat programe structurate de cooperare si elemente operative concrete, prin care actionam la nivelul celor doua state. Discutia despre axe nu este repet nici fundamentata din punct de vedere strategic, politic, nu este nici bine sa o folosim din punctul de vedere al unei memorii istorice”, a spus GEORGE MAIOR.

Citeste si: GEORGE MAIOR, despre DEMISA de la conducerea SRI: Uneori intervine RUTINA si lucrurile trebuie SCHIMBATE

“La nivelul conducerii strategice a politcii de securitate pe care a realizat-o si presedintele Basescu, termenii fundamentali de manifestare a intereselor Romaniei s-au realizat, in acest cadru al relatiei transatlantice. Poate, uneori, ne jucam mult cu semantica. In interiorul euroatlantismului, realizarea sa in substanta sa operationala poate dobandi diverse variabile de interese”, a adaugat GEORGE MAIOR.

Sursa foto: activenews.ro