GEORGE MAIOR: Romania a ANTICIPAT bine actiunile RUSIEI

Fostul director al SRI, GEORGE MAIOR, a declarat sambata seara la Realitatea TV ca tari precum Marea Britanie, Polonia si Romania au atentionat de mult ca serviciile secrete ruse au actionat, in statele UE, pentru a fragmenta pozitiile in interiorul UE, carora nu li s-a dat atentie, ceea ce a contribuit la consolidarea parghiilor de influenta detinute de VLADIMIR PUTIN.

Pe de alta parte, GEORGE MAIOR a evidentiat faptul ca Romania si Polonia au anticipat bine actiunile Rusiei, si ca “suntem mult mai bine pregatiti si capabili sa ne aparam suveranitatea nationala, in fata acestor influente si pericole”.

“Tari precum Marea Britanie, Polonia sau Romania au atentionat de mult cu privire la actiunile Rusiei, au facut sesizari ca serviciile secrete ruse au actionat in statele UE, inclusiv actiuni informative, nu doar bazate pe ideea de culegere de informatii, cat si pe ideea de influentare a deciziilor politice, de fragmentare a organismelor europene si a pozitiilor din interiorul UE. Din pacate, nu s-a dat atentie. In timp, Putin a creat parghii de influenta a Rusiei in unele state UE. A fost un razboi inteligent dus de Rusia, in adancime, pe parcul ultimilor ani. Aceasta actiune sistematica si strategica. In timp, a creat parghii de influenta, a creat in situatii in care, iata, pe problema securitatii energetice, pe care noi am amintit-o, inca din 2005, 2006, a creat dependente serioase economice de Rusia. In problema importantei strategice au existat state cu deschidere efectiva strategica catre Rusia si ma refeream la vanzari de armament. Toate acestea sunt produsul unei actiuni extrem de inteligente si sofisticate, duse de Rusia, in ultimii ani”, a declarat GEORGE MAIOR.

Citeste si: AMENINTARE DURA din partea RUSIEI: Toate tarile participante la SISTEMUL ANTIRACHETA vor fi TINTE

In acest sens, GEORGE MAIOR subliniaza ca statele europene trebuie sa raspunda militar, Rusiei, “in sens de descurajare, prin recalibrarea intereselor strategice de aparare, inclusiv la frontierele acestor state”.

“S-a trecut la o faza agresiva geopolitica, din partea Rusiei, care s-a dus la acumularea de noi teritorii. O incalcare de suveranitate a unui stat, o dereglare a sistemului international, bazat pe un anumit drept international agreat de state, la nivel ONU, si, vedeti ca lucrurile pot merge si mai departe, pentru ca strategia pe care se bazeaza politica de securitate a Rusiei este sa se apropie de gurile Dunarii. Este o chestiune istorica a acestui demers (…) Acum este o perioada plina pentru Rusia de expansiune. Statele europene si conceptul euroatlantic trebuie sa raspunda politic la aceste actiuni, trebuie sa raspunda militar, in sens de descurajare, prin recalibrarea intereselor strategice de aparare, inclusiv la frontierele acestor state”, a afirmat GEORGE MAIOR.

In ceea ce priveste cooperarea intre statele europene, Maior evidentiaza ca nu exista “la nivelul de intensitate operationala la care Rusia actioneaza, in acest moment” si ca trebuie sa se raspunda Rusiei cu “un nou real politic european si transatlantic”.

Citeste si: BOGDAN AURESCU, REACTIE la AMENINTARILE RUSIEI: Este INADMISIBIL

“Dupa ce se realizeaza aceasta eliminare a influentei Rusiei, prin aceste mijloace extrem de sofisticate, extrem de subtile in interiorul Europei, trebuie sa se treaca si la o anumita ofensivitate pentru o impingere a Rusiei in cadrele dreptului international. Pana atunci nu se va putea negocia cu Rusia, din pacate (…) Resursele serviciilor rusesti sunt mai mari decat in parioada Razboiului Rece. Tot ce spun se bazeaza pe o anumita experienta si pe citirea mai adecvata, chiar a surselor deschise, si a unor fapte care se petrec si sunt interpretabile, in aceste surse deschise, cu privire la politica Rusiei”, a declarat GEORGE MAIOR.

Maior considera ca statele UE aloca putin pentru securitate si aparare, subliniind ca “un alt aspect este si la nivel de vointa politica”, unde acest subiect “a fost tratat superficial si s-a ignorat”.

Pe de alta parte, intrebat daca Romania poate sa fie in vreun fel vulnerabila si daca ne putem astepta la un razboi nu doar informational, cu Rusia si cu alte tari, Maior a raspuns:

“Romania si Polonia au anticipat bine aceasta problema a Rusiei. Romania a fost pregatita si are un control informational bun, la nivel teritorial, si a avut si o strategie buna si in ceea ce priveste politica de realizare a independentei energetice. Plus, a fost atenta la neacapararea de catre elementul rusesc a unor sectoare strategice, din industria romaneasca, desi sunt si anumite exceptii, fata de alte state. Suntem mult mai bine pregatiti si capabili sa ne aparam suveranitatea nationala, in fata acestor influente si pericole. Cred ca ne vom confunta cu acest tip de razboi informational si in viitor, si pe partea de cyber, si lipsa legislatiei ne creeaza o problema in aceasta dimenisune. Cred ca va trebui sa promovam cooperarea cu Polonia si Turcia, si cred ca trebuie sa dedicam mai multe resurse, nu neaparat apararii si securitatii nationale, in general. Este important si cum se va planifica acest buget, de a duce la planificarea de capabilitati militare de descurajare a Rusiei. Este clar ca in toata aceasta strategie, desfasurata pe parcursul a multor ani, intentia Rusiei a fost la maximum de a obtine influenta in unele state si parghii de influentare a unor decizii, chiar in interiorul UE si NATO, prin acele state, de a si crea dependente economice, pentru a se transfera in dependente politice. De exemplu, ambiguitatea Ungariei din aceasta perspectiva, dincolo de UE, Serbia si un obiectiv al Rusiei este clar de a nu lasa Serbia pe drumul de integrare in Uniunea Europeana”, a explicat fostul sef al SRI.

Intrebat daca Romania ar putea fi izolata, GEORGE MAIOR a raspuns negativ.

“Nu are cum sa fie izolata, apartinand UE si NATO. Geografia are alta dimensiune pentru aceste organizatii. Totusi, suntem in postura de a fi supusi unui anumit tip de incercuire, dar vorbesc uitandu-ne la vecini, la situatii, dar nu as dramatiza foarte tare acest aspect”, a raspuns GEORGE MAIOR.

In ceea ce priveste o armata a Uniunii Europene, GEORGE MAIOR a afirmat ca “teoretic ar fi necesara”, insa, la nivel practic, fostul sef al SRI nu crede ca se va obtine, “pentru ca exista, din pacate, pe acest domeniu strategic militar o interpretare diferita a unor state europene a conceptului de aparare in interiorul european”.

“Interesele nationale prevaleaza, din pacate, aici. Mai bine ar face europenii sa investeasca mai mult in bugetele apararii si sa echilibreze balanta, in contextul contributiei coletive la apartenenta NATO, care e disproportionata fata de contributia SUA. Securitatea nu e niciodata pe gratis”, a adaugat GEORGE MAIOR.

Sursa foto: evz.ro