GEORGE MAIOR: SRI nu este o INSTITUTIE DE FORTA, ci una de CUNOASTERE, e ca un CREIER AL STATULUI

Fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), GEORGE MAIOR, a declarat sambata, cu ocazia lansari Monografiei SRI la targul Bookfest 2015, ca institutia pe care a condus-o nu este una de FORTA, ca politia sau armata, ci una de CUNOASTERE, ca un “CREIER AL STATULUI”.

“SRI nu este o institutie de forta, aaa cum este politia sau armata. Serviciul Roman de Informatii este o institutie de cunoastere, e ca un creier al statului. Noi producem informatia si o dam celor care conduc statul. SRI nu conduce statul, nu face arestari. Toata aceasta mitologie este falsa”, a spus GEORGE MAIOR, care acum a fost numit ambasador al Romaniei la Washington.

Citeste si: GEORGE MAIOR: Atrag serios atentia ca nu suntem scutiti de PERICOLUL TERORIST

De asemenea, Maior a precizat ca a colaborat foarte bine cu cei din cadrul SRI. “Am fost o echipa solidara, am avut parte de oameni deosebiti. Este poate cea mai solicitanta functie. Stii foarte multe, dar poti spune foarte putine”, a mai spus GEORGE MAIOR.

Fostul sef al SRI a mai aratat ca, pentru o astfel de institutie, comunicarea este importanta pentru a face diferenta inte un Serviciu in democratie si unul dintr-un regim comunist.

“Comunicarea este importanta pentru a arata diferenta dintre o institutie de acest tip in democratie si una dintr-un regim comunist si pentru ca era aceasta a internetului, a mediei incisive, critice, inclusiv in raport fata de aceste institutii fac necesara comunicarea pentru a legitima activitatea unei asemenea organizatii”, a spus GEORGE MAIOR.

Citeste si: GEORGE MAIOR despre secretele spionilor romani, conflictul cu ELENA UDREA si postul de ambasador in SUA

“Ideea de a iesi mai mult in planul comuncarii pentru SRI mi-a venit mai pregnant dupa ce am citit un editorial al lui Cristoiu din 2007 la primul meu bilant de atunci cu participarea presedintelui de atunci. Domnul Cristoiu scria atunci – Basescu, la bilantul securitatii. Intr-adevar acel mesaj m-a marcat si pe mine si pe colegii mei de atunci foarte mult”, a mai spus GEORGE MAIOR.

“De atunci a inceput un program lent, meticulos, anevoios de incercare de comunciare mai buna pentru un serviciu secret care dupa parerea mea a avut succes si azi este intr-un punct culminant prin publicarea acestei monografii”, a mai punctat fostul sef SRI.

Sursa foto: adevarul.ro