GEORGE MAIOR: Voi pleca in SUA spre SFARSITUL VERII

GEORGE MAIOR a anuntat duminica la postul Digi24 ca va pleca in Statele Unite, unde a fost numit ambasador, spre sfarsitul verii, si a declarat ca vrea sa rezolve inainte cateva probleme “ca sa mergem cu temele facute”.

“Exista intotdeauna necesitatea aprofundarii unui asemenea parteneriat”, a spus GEORGE MAIOR despre Parteneriatul Strategic cu SUA,

Viitorul ambasador a adaugat, in contextul in care SUA sunt doar pe locul 11 in topul investitorilor straini, ca “in domeniul economic se pot face mai multe”, motiv pentru care va face si cateva vizite in ministerele economice.

GEORGE MAIOR a primit, pe 19 mai, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA, el precizand in cadrul audierilor ca este inadmisibil ca SUA sa fie doar al 11-lea investitor in Romania.

Intrebat despre plecarea companiei Chevron, GEORGE MAIOR a spus ca s-ar putea sa existe interes si din partea altor companii, inclusiv in acest domeniu, si a dat exemplul Exxon.

Citeste si: ROMANII din SUA, NEMULTUMITI de NUMIREA lui GEORGE MAIOR in functia de AMBASADOR

GEORGE MAIOR a aratat ca Statele Unite si-au obtinut “independenta energetica extraordinara la nivel global” si cu ajutorul gazelor de sist. Romania isi poate obtine si ea independenta energetica, pana in 2019, a apreciat el, adaugand ca nu se refera numai la gazele de sist.

Intrebat despre scrisoarea unor organizatii din SUA catre se cere sefului statului sa nu mai fie numit, GEORGE MAIOR a evitat un raspuns direct si a spus ca “este bine ca exista o asemenea vibratie, am primit sute de scrisori”, si a adaugat ca dialogul cu comunitatea romaneasca este important.

Aceasta este foarte mare, sunt peste 450.000 si are un potential de a ajuta la consolidarea relatiei dintre cele doua state, a apreciat viitorul ambasador al Romaniei la Washington.

In privinta listei cu indezirabili europeni a Moscovei, pe care se afla si cinci romani, GEORGE MAIOR a spus ca “este un aspect legat de acest tip de nou razboi rece care se manifesta si prin astfel de atitudini pe care le credeam anacronice”.

Citeste si: GEORGE MAIOR: SRI nu este o INSTITUTIE DE FORTA, ci una de CUNOASTERE, e ca un CREIER AL STATULUI

El a spus ca este regretabil ca se ajunge la astfel de gesturi in care securitatea regionala este sub presiune, si ca lucrurile care pun tensiune, care blocheaza comunicare intre cele doua mari forte, continua.

Acest lucru nu va ajuta la normalizarea relatiei intre zona euro-atlantica si Rusia, a spus el.

Intrebat despre motivele pentru care cei cinci romani au ajuns pe lista, GEORGE MAIOR a spus ca ii este greu sa patrunda in mintea decizionarilor rusi, dar probabil ca este vorba si aspectul de propaganda al Rusiei, dand exemplul fostului consilier Iulian Chifu care a scris mult despre acest subiect.

Romania a facut mult pentru Republica Moldova in ultimii ani, in special in domeniul asistentei, a facut mai mult decat unele state europene a spus GEORGE MAIOR, punand accent pe dezvoltarea institutionala de la Chisinau.

“Se poate face intotdeauna mai mult si trebuie sa se continue aceasta politica cu mult curaj”, a spus fostul sef al SRI, subliniind ca Romania ar trebui sa incerce sa se concentreze si mai mult in domenii strategice, cum sunt cele ale energiei, unde exista o zona de presiune din partea Rusiei, inclusiv prin a lua in considerare privatizarile ce se vor face peste Prut.

Intrebat despre influenta Moscovei in unele capitale europene, GEORGE MAIOR a spus ca exista interese in anumite state UE privind Rusia, inclusiv intelegeri importante.

Toata lumea isi doreste sa existe un moment in care sa se ajunga la o normalizare a relatiilor cu Rusia, este si in interesul Romaniei, a spus GEORGE MAIOR, care insa a subliniat ca acest lucru nu se va intampla pana cand Rusia nu va da garantii ca nu va mai continua act de destabilizare in spatiul european, in Ucraina, “subtil in Republica Moldova”.

“Nu ne putem intoarce la Razboiul Rece, dar se intoarce Razboiul Rece la noi”, a declarat fostul sef al Serviciului Roman de Informatii.

Solicitat sa comenteze faptul ca seful Directiei juridice a SRI, DANIEL DUMBRAVA, a afirmat ca instantele de judecata sunt “camp tactic” pentru SRI, GEORGE MAIOR a sustinut ca nu cunoaste declaratia si ca nu mai era la acea vremedirector al Serviciului,

“Poate fi vorba de o exprimare prea sofisticata pentru a nu induce intrebari si idei”, a declarat GEORGE MAIOR, care a adaugat ca Dumbrava e un bun profesionist ce “nu a avut cu siguranta intentia” de a spunce ca SRI se implica in justitie.

Sursa foto: digi24.ro