GEORGE MOTOI a MURIT la varsta de 79 ani

Actorul GEORGE MOTOI a MURIT miercuri dimineata la varsta de 79 ani, dupa o lunga si grea suferinta.

UPDATE 15.24: Actorul GEORGE MOTOI va fi inmormantat vineri, la Cimitirul Sfanta Vineri. Trupul sau neinsufletit va fi depus joi la capela cimitirului.

Decesul actorului a fost confirmat pe pagina de Facebook a acestuia printr-un mesaj postat de fiica sa Raluca:

“Tatal meu si-a trait viata cu discretie si demnitate, pretuind fiecare clipa frumoasa si invatand din greseli, cu bucurie si fara regrete. La fel a ales sa paraseasca aceasta lume, discret si demn. M-a rugat sa-i promit ca voi pastra discretia asupra bolii si asupra trecerii lui in nefiinta. Am de gand sa-mi respect aceasta promisiune si , va rog si pe voi sa ma ajutati sa fac acest lucru.

Drum bun, TATA, spre ceruri!

Drum bun, GEORGE MOTOI, spre ceruri!”

Potrivit apropiatilor, GEORGE MOTOI se lupta cu o boala necrutatoare de multi ani, insa si-a dori discretie in legatura cu suferinta sa. GEORGE MOTOI implinise 79 de ani pe 22 ianuarie.

GEORGE MOTOI s-a nascut la 22 ianuarie 1936, in localitatea Arman din judetul Caliacra. Familia artistului se va muta dupa 1940 in localitatea Dudesti, judetul Braila. Cursurile primare le va face in aceasta localitate ca mai apoi, intre anii 1950-1954, sa urmeze studiile medii la Grupul scolar agricol din Braila si la Scoala Populara de Arta din acelasi oras.

Citeste si: DOLIU in lumea teatrului: Actorul MATEI ALEXANDRU a MURIT la varsta de 86 de ani

In anul 1954 da examen de admitere si reuseste la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Absolva, in 1958, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, clasa prof. Irina Rachiteanu. Debuteaza pe scena Teatrului din Piatra Neamt in 1958 cu rolul Marcov din “Poveste de iubire” de Simonov, in regia lui Cristian Munteanu. Dupa absolvire pleaca cu repartitie la Piatra Neamt, punand acolo, impreuna cu toti colegii de promotie, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacau il imprumuta pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. Bacaoanii ii obtin transferul de la Piatra Neamt si joaca la Bacau numai roluri principale de larga diversitate, fiind remarcat in turneele din Capitala ca unul dintre cei mai buni interpreti romani ai Bufonului din “A douasprezecea noapte” de Shakespeare (sub bagheta regizorala a reputatului Vlad Mugur). Vrea sa-l angajeze Teatrul “Giulesti” din Bucuresti, dar Vlad Mugur, preluand pe atunci (1964) directia Teatrului National din Cluj, il convinge sa mearga cu el. Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat.

Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus, de pilda, il propulseaza fulgerator printre actorii de prim rang ai tarii, iar citeva turnee in Italia, cu acelasi rol, il consacra definitiv. Il vede si Radu Beligan in Caligula si-l invita sa vina la Nationalul bucurestean. O face. Si nu numai pentru ca, dupa o vacanta, Vlad Mugur ramine definitiv in Occident, lasindu-l la jumatatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci si pentru ca solicitarile de la Bucuresti ale Cinematografiei si Telviziunii ii sacrificau noptile pe trenuri si avioane. Iata-l, deci, din 1970 – si pana in prezent – actor al primei scene romanesti. Ca si un periplu, intre anii 1958 si 1960 a jucat pe scena Teatrului din Piatra Neamt apoi intre 1960 si 1964 la Bacau , apoi intre 1964 si 1970 il gasim la teatrul din Cluj, iar dupa aceasta data la Teatrul “I.L. Caragiale “ din Bucuresti.

Citeste si: Actrita MARGARETA POGONAT a murit

Pe langa actorie desfasoara si o bogata activitate regizorala, numele sau regasindu-se pe coperta multor piese de teatru printre care se numara: “Doi pe un balansoar” de Gibson (la Petrosani), “Vlaicu Voda” de A. Davila (la Teatrul “Maria Filotti” din Braila) , “Gaitele”, de Kiritescu (la Teatrul “Maria Filotti” din Braila) , “Ultima ora” de M. Sebastian (la Teatrul “Maria Filotti” din Braila) , “Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, Teatrul Dramatic din Galati.

In filmografie a realizat rolurii in peste 45 de filme, o buna parte din acestea fiind in colaborare cu regizoarea Malvina Ursianu. Cariera sa nu a trecut neobservata, fiind nu de putine ori recompensata cu premii si distinctii, dar reuseste sa obtina in 1986 Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul “Adela”, dupa G. Ibraileanu, regia M. Veroiu.