GEORGE SCRIPCARU, edilul orasului BRASOV, ramane in LIBERTATE

Primarul municipiului Brasov, GEORGE SCRIPCARU, va fi cercetat in continuare in stare de libertate, sub control judiciar, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins vineri contestatia DNA, decizia fiind definitiva.

Tot sub control judiciar vor fi cercetati in continuare si cei doi oameni de afaceri pusi sub acuzare in acest dosar, respectiv Mihai David (fost director Hidroelectrica SA) si Simina Costan (care controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav), in cazul lor instanta inlaturand interdictia de a lua legatura unul cu celalalt.

Pe 30 iunie, Curtea de Apel Brasov a a respins cererea DNA de arestare preventiva a primarului George Scripcaru, acesta avand control judiciar pe o perioada de 30 de zile, cu interdictia de a parasi tara.

Primarul municipiului Brasov este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit — 4 infractiuni.

CITESTE SI: Primarul George SCRIPCARU va fi cercetat sub control judiciar

DNA sustine ca, in perioada 2010-2012, George Scripcaru, in baza unei intelegeri prealabile cu Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu.

In urma demersurilor intreprinse, Scripcaru si-ar fi indeplinit defectuos atributiile de serviciu si ar fi determinat alti functionari publici din cadrul Consiliului Local Brasov, precum si din cadrul societatilor detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

In plus, arata DNA, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata, in mod nelegal, energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei. Consecinta a fost prejudicierea primariei municipiului Brasov cu suma de peste 24,4 milioane, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Anchetatorii au retinut ca, in contextul derularii programului ‘Termoficare 2006-2015, caldura si confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/ 2011, cu ocazia derularii achizitiei publice ‘interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord”, in valoare de peste 6 milioane lei, si ca urmare a unei intelegeri prealabile frauduloase cu primarul, lucrarea a fost atribuita catre o firma controlata de Calin Pop.

CITESTE SI: DOSAR SCRIPCARU: Un ACUZAT a recunoscut intelegerea privind MITA ELECTORALA pentru PNL (surse)

In actul de acuzare se precizeaza ca respectivul contract a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de Calin Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, fiind, de altfel, singurul participant la licitatie. Mai mult, au constatat procurorii, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in octombrie 2011.

“In schimbul atribuirii acestei lucrari, George Scripcaru i-ar fi pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 euro) sa fie utilizati de acesta din urma pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2012. Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Brasov cu firma lui Calin Pop, au constatat ca beneficiarul, primaria, a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciu pentru municipiul Brasov si un folos necuvenit pentru societatea respectiva”, mai spune DNA.

Sursa foto www.voceatransilvaniei.ro