George Soros: Rusia constituie o mare provocare pentru Europa, care trebuie sa arunce o privire mai atenta la noua Ucraina

GEORGE SOROS

Multi-miliardarul american George Soros avertizeaza democratiile europene in privinta Rusiei renascute, mult mai amenintatoare la adresa Batranului Continent decat in alte vremuri. Intr-o studiu publicat astazi in New York Review of Books, Soros solicita un sprijin economic si militar suplimentar pentru Ucraina, precum si renuntarea la actualele programe de austeritate ale zonei euro, scrie Capital, care citeaza publicatia Business Insider. 

Potrivit miliardarului american, „Rusia constituie o mare provocare pentru Europa, in insasi esenta existentei sale. Nici liderii europeni si nici cetatenii tarilor lor nu sunt pe deplin constienti de aceasta provocare si nu stiu sa o gestioneze foarte bine. Spun asta bazandu-ma, in principal, pe faptul ca Uniunea Europeana in general si zona euro, in special si-au pierdut directia dupa criza financiara din 2008.”

„Regulile fiscale care predomina in prezent in Europa au starnit o multime de resentimente in randul populatiei. Partidele anti-europene au obtinut aproape 30 la suta din locurile pentru Parlamentul European in ultimele alegeri, in conditiile in care nu au avut niciodata o alternativa realista la Uniunea Europeana, in care sa se exprime. In acest moment, Rusia reprezinta o alternativa, fapt care se constituie ca fiind o provocare fundamentala pentru valorile si principiile pe care a fost fondata initial Uniunea Europeana. Alternativa rusa se bazeaza pe utilizarea fortei manifestate ca represiune in interiorul tarii si agresiune in strainatate, in totala contradictie cu statul de drept”, spune George Soros, citat de cei de la Capital.

Citeste si: SUPRAVIETUITORII BLOCADEI DE LA LENINGRAD, DECORATI DE AMBASADORUL FEDERATIEI RUSE LA BUCURESTI, OLEG MALGINOV

„Socant este faptul ca Rusia lui Vladimir Putin s-a dovedit a fi, in unele cazuri superioara Uniunii Europene – mai flexibila, a „luat fata” constant Europei pe anumite chestiuni. Acest lucru a oferit Rusiei un avantaj tactic, cel putin pe termen scurt.”

George Soros este probabil una dintre cele mai avizate personalitati care sa vorbeasca despre amenintarea unei Europe divizate, scrie Business Insider. in 1944, George Soros, la vremea aceea in varsta de 13 de ani, locuia in Ungaria in momentul in care cand Germania a invadat teritoriul ungar. El mai spune:

„Este timpul ca membrii Uniunii Europene sa se trezeasca si sa se comporte ca tari aflate indirect in razboi. Ar face bine sa sprijine Ucraina sa se apere, decat sa lupte pentru ei insisi. Intr-un fel sau altul, contradictia europenilor intre a se afla in stare de razboi si a ramane fideli politicii de austeritate fiscala trebuie sa fie eliminata. Acolo unde este vointa, exista intotdeauna o solutie.”

Mondo News iti recomanda si: SERGHEI LAVROV: FEDERATIA RUSA nu-si poate permite sa piarda UCRAINA

George Soros lanseaza in incheiere un apel Uniunea Europeana sa fie mai “unita, flexibila si eficienta”:

„Trebuie sa fie ceva in neregula cu Uniunea Europeana, daca Rusia lui Putin poate fi victorioasa chiar si pe termen scurt. Birocratia din Uniunea Europeana nu mai constituie un monopol de putere.tarile Uniunii Europene trebuie sa invete sa fie mai unite, flexibile si eficiente. Iar europenii insisi trebuie sa arunce o privire mai atenta la noua Ucraina. Asta i-ar putea ajuta sa-si recupereze spiritul original care a condus la crearea Uniunii Europene. Uniunea Europeana se va salva salvand Ucraina”, se arata in avertismentul lui George Soros, citat de Business Insider.