George Stanca, primul condamnat pentru plagiat din Romania

George Stanca a primit prima condamnare pentru plagiat din Romania. Publicistul a primit un an de inchisoare cu suspendare, sub acuzatia ca si-a insusit traducerea cartii “Jurnal” a lui Lev Tolstoi.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul publicistului este singurul caz de plagiat pentru care a fost data o sentinta de condamnare la inchisoare, potrivit B1 TV. Procurorii au aratat ca Stanca a plagiat o traducere a cartii “Jurnalul”, scris de Lev Tolstoi si apoi a semnat lucrarea cu pseudonim.

“In drept, fapta inculpatului Stanca Gheorghe, pseudonim literar G.S., constand in insusirea in mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusa in limba romana a operei ‘Jurnal’ – L.T. efectuata de partea vatamata, traducatorul (…), prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa opera de creatie intelectuala in lucrarea ‘Memorii’ sub pseudonimul G.S.”, editata, tiparita si publicata de Editura A. H., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al unei opere (…)”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

“Inculpatul Gheorghe Stanca, conform declaratiei sale, a primit asigurari (…) ca drepturile de autor ale traducerii vor fi achizitionate, dar i s-a sugerat in acelasi timp ca daca nu efectueaza modificarile cerute colaborarea sa cu SC Adevarul Holding SRL va inceta. In consecinta, inculpatul a procedat la efectuarea modificarilor solicitate si dupa ce le-a transmis pe e-mail redactiei editurii a fost chemat pentru semnarea unui contract in temeiul caruia sa poata fi platit pentru munca prestata. Cu aceasta ocazie a constatat ca era vorba de un contract de traducere in care el avea calitatea de traducator a lucrarii in continutul careia efectuase modificarile solicitate”, au mai spus procurorii.

Aceasta instanta judeca, pe 20 ianuarie, si contestatia depusa impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale, data de Parchet, in cazul acuzatiilor de plagiat la adresa premierului Victor Ponta.