GEORGE TARATA impreuna cu cei doi frati ai sai trebuie sa gestioneze o mostenire impresionanta

Dupa moartea lui CULITA TARATA, sotia ELVIRA si cei trei fii, GEORGE, MIHAI si CULITA jr. vor trebui sa gestioneze o mostenire impresionanta estimata de specialisti la aproximativ 130 de milioane de euro. Afacerile familiei sunt in domeniul agriculturi, prelucrarea lemnului si turism.

CULITA TARATA, presedintele Consiliului Judetean NEAMT, si unul din cei mai cunoscuti agricultori din Romania, a decedat in data de 22 noiembrie 2014, cu doua saptamani inainte de a implini varsta de 62 de ani. Presedintele CJ NEAMT se trata inca din vara anului 2014, la o cunoscuta clinica din Viena (AKH), pentru o afectiune la pancreas, dar revenea des la birou pentru a coordona activitatea administrativa a judetului.
In urma sa, CULITA TARATA a lasat o avere impresionanta, estimata de publicatiile de specialitate (Forbes) la circa 128-130 de milioane de euro.

TCE 3 Brazi, cea mai mare societate din Grupul de firme cu acelasi nume

Numele firmei provenea de la acronimul membrilor familiei (TARATA, CULITA, ELVIRA – TCE), iar 3 Brazi reprezentau cei trei fii: GEORGE (32 de ani), CULITA jr. (31 de ani) si MIHAI (29 de ani). De altfel, copiii sunt cei care se ocupa in continuare de afacerile familiei, strategia de business fiind dezvaluita de CULITA TARATA in urma cu patru ani.   „Trebuie sa ii antrenez, pentru ca daca nu implici copiii, vei munci pentru ei pana ii scoti la pensie. Transferul actiunilor a inceput de mai mult timp, prima oara catre cel mai mare fiu, apoi catre ceilalti doi”, declara CULITA TARATA in 2010, pentru Ziarul Financiar.

MONDO NEWS ITI RECOMANDA SIGEORGE TARATA, modelul tanarului politician de succes provenit din lumea afacerilor 

Firma care intre 2001 si 2009 a lucrat in arenda 56.000 de hectare de teren in Insula Mare a Brailei (IMB), cea mai mare exploatatie agricola din tara, il are ca asociat unic pe CULITA C. TARATA, fiul mijlociu. TCE 3 Brazi a avut in ultimii sase ani profit de 50 milioane euro. Incepand cu anul 2009, IMB  a fost concesionata pe o perioada de 49 de ani firmei Agricost, apartinand omului de afaceri iesean Constantin Dulute, prieten al sefului CJ NEAMT si chiar ruda (i-a cununat primul fiu, pe GEORGE TARATA). 

Agricultura a ramas pe primul plan in domeniul afacerilor familiei TARATA, fiul cel mic, MIHAI (absolvent al Facultatii de Agronomie) ocupandu-se de activitatea din NEAMT. Aici, holdingul detine 10.000 de hectare de teren, pe care sunt culturi de cartofi, porumb, sfecla, paioase si lucerna, totalul productiei apropiindu-se de 100.000 de tone pe an. In fermele zootehnice sunt 20.000 de capete de berbecuti, 35.000 de porci si 2.500 de bovine, productia fiind orientate pe piata interna (lant de magazine propriu in NEAMT) si la export.   O alta componenta a afacerilor din grupul de firme al familiei TARATA este cea cu lemn. La Compil Impex SRL, sunt asociati ELVIRA (sotia) si GEORGE TARATA, societatea fiind specializata in exploatarea forestiera.

Pe langa agricultura, CULITA TARATA considera turismul o afacere de viitor, drept pentru care, prin societatea Durau SA, a inceput sa investeasca masiv in statiunea de la poale de Ceahlau. In anul 2010, a fost redeschis dupa mai multi ani hotelul Bistrita, complet renovat si ridicat la rang de 4 stele, de altfel singurul obiectiv de cazare cu o astfel de clasificare din statiunea Durau.

Alte doua obiective de cazare controlate de familia TARATA sunt cabanele Fantanele si Dochia, din masivul Ceahlau.   Pe langa afaceri, fostul sef al CJ NEAMT lasa in urma o avere imobiliara impresionanta. In procente egale (50-50%), sotii CULITA si ELVIRA TARATA detin o casa la Roman, de 105 mp, un apartament in Brasov, o garsoniera in PIATRA NEAMT, si o casa veche in comuna Tasca. Terenurile agricole detinute la Roznov (8,2ha), Secuieni (34,5) precum si cele forestiere (25 ha in comuna Secuieni si 10 ha la Piatra Soimului).  Economiile lui CULITA TARATA mentionate in declaratia de avere sunt plasate intr-un cont din strainatate – 35.176,87 dolari americani, si intr-un cont la BRD – 134.648 lei. Bijuteriile de familie au fost evaluate la 20.000 euro, iar tablourile la valoarea de 5.000 euro.  

Sursa foto: adevarul.ro