GEORGETA BARBALATA, fosta judecatoare a ICCJ, nu poate justifica 60.000 de euro

Fosta judecatoarea de la ICCJ GEORGETA BARBALATA nu poate justifica peste 60.000 de euro, Agentia Nationala de Integritate (ANI) cerand comisiei de specialitate de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) sa verifice averea acesteia.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta unei diferente nejustificate de 199.536 de lei (peste 60.400 de euro), intre averea dobandita si veniturile realizate impreuna cu familia de catre GEORGETA BARBALATA, fost judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

“In perioada ianuarie – aprilie 2007, GEORGETA BARBALATA a realizat venituri salariale in cuantum de 31.664 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 231.200 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 199.536 lei (aprox. 60.465 euro)”, se arata intr-un comunicat de presa al ANI.

Astfel, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti sa verifice averea GEORGETEI BARBALATA din perioada exercitarii functiei publice. GEORGETA BARBALATA a fost judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in perioada 8 iulie 2004 – 31 august 2012.

Fosta judecatoare de la ICCJ a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate, iar aceasta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.

CITESTE SI: GEORGETA BARBALATA, judecatoare la ICCJ, a fost CONDAMNATA la patru ani de inchisoare cu executare 

In 15 mai, GEORGETA BARBALATA a fost condamnata de ICCJ la patru ani de inchisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului si a fost achitata pentru divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului, sentinta nefiind definitiva.

In acelasi dosar, fostii procurori Marcel Sampetru si George Balan, precum si fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov Mihai Vlad au fost achitati pentru acuzatiile legate de divulgarea unor informatii nedestinate publicitatii.

Fostii procurori Marcel Sampetru si George Balan, judecatoarea GEORGETA BARBALATA si fostul sef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimisi in judecata in aprilie 2013, pentru divulgarea unor informatii nedestinate publicitatii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranta nationala. Marcel Sampetru era consilier la Consiliul Superior al Magistraturii la data comiterii faptelor, iar George Balan era membru al CSM.

Potrivit anchetatorilor, George Balan si Marcel Sampetru, prin pozitiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM si consilier in acest for, precum si prin conexiunile la nivel politic, i-ar fi transmis lui Mihai Vlad solicitari privind obtinerea de informatii care nu sunt destinate publicitatii, in beneficiul lor sau al altor persoane, in special pentru a-si asigura apararea in cazul unor eventuale anchete penale. Totodata, Sampetru si Balan s-ar fi asigurat de protectia lui Mihai Vlad, respectiv de mentinerea acestuia in functia de sef al SIPI Ilfov, “in interesul comun al asocierii”, notau procurorii DNA, in documentul citat.

Georgeta Barbalata a fost acuzata ca, in 10 iulie 2012, a aflat ca procurorii DNA au solicitat instantei supreme autorizarea perchezitiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru, in dosarul in care cei trei erau cercetati penal. Judecatoarea l-ar fi avertizat pe Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, ca domiciliul sau ar putea sa fie perchezitionat si ca are probleme legate de Balan, Sampetru si DNA, asigurandu-i astfel timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala, potrivit procurorilor.

De asemenea, GEORGETA BARBALATA ar fi dispus emiterea unor mandate de siguranta nationala pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care faceau obiectul de cercetare al structurilor informative, “actiunile sale fiind de natura a pune in pericol siguranta statului”. Mihai Vlad ar fi transmis apoi aceste date si numele persoanelor fata de care s-au emis mandate de siguranta nationala lui George Balan si Marcel Sampetru, a mai aratat DNA.

CITESTE SI: DNA solicita ARESTAREA a patru judecatori pentru CORUPTIE. Magistratul fugar s-a PREDAT! UPDATE 

George Balan si-a dat demisia din magistratura in noiembrie 2012. Presedintele TRAIAN BASESCU a semnat in 15 ianuarie decretul de eliberare din functia de procuror a lui George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Si Marcel Sampetru a demisionat din magistratura, decretul de eliberare din functie fiind publicat in 1 august 2012. Comisarul sef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov si delegat la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, anunta DGIPI in 12 iulie 2012.

In 3 septembrie 2012, Georgeta Barbalata, judecator la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost suspendata din functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa.

Sursa foto: realitatea.net