GERMANIA: ANGELA MERKEL candideaza pentru al patrulea mandat de CANCELAR

Angela Merkel va anunta in sfarsit, duminica, daca va candida pentru un al patrulea mandat de cancelar al Germaniei la alegerile de anul viitor, dupa luni intregi de speculatii. Politicianul conservator este vazut ca o forta stabilizatoare in Europa, intr-o perioada de incertitudine dupa votul pentru Brexit si dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite, relateaza Reuters.

UPDATE: Angela Merkel a anuntat duminica Partidul Conservator (CDU) ca va candida la un al patrulea mandat de cancelar in alegerile legislative din 2017, relateaza agentia de presa germana DPA citand surse apropiate partdului, potrivit AFP. Merkel, in varsta de 62 de ani, le-a transmis celorlalti lideri ai miscarii reuniti la Berlin ca aspira sa fie realeasa la presedintia CDU in cadrul unui congres ce se va desfasura in decembrie, apoi va candida pentru un nou post de cancelar, potrivit surselor.

STIRE INITIALA

Consilieri apropiati ai lui Merkel au declarat ca aceasta este aproape decisa sa candideze din nou, iar un parlamentar CDU a declarat saptamana aceasta pentru CNN, ca sefa Guvernului cu siguranta va incerca sa obtina un nou mandat. Merkel si ceilalti lideri ai CDU se vor intalni duminica si luni la Berlin, pentru a pregati conferinta anuala a formatiunii, ce va avea loc in decembrie. Pe agenda de discutii vor figura, printre altele, reduceri de taxe si masuri pentru consolidarea securitatii in tara zdruncinata dupa atacurile islamiste din luna iulie.

In varsta de 62 de ani, Angela Merkel a ghidat Europa in timpul crizei din zona euro, dar si in fata celui mai mare aflux de migranti de pe continent dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Al patru-lea mandat, insa, vine cu date noi, si, deci si cu provocari noi. Una dintre cele mai mari va fi administrarea relatiilor cu Statele Unite dupa ce Donald Trump va fi investit in functie. Acesta are opinii diferite fata de Merkel in dosare importante, de la tratatul de liber schimb la agresiunea rusa sau imigratie.

Potrivit unui sondaj publicat joi de ARD, conservatorii lui Merkel vor obtine 32% din voturi, cu 1% mai putin decat indica un sondaj din 3 noiembrie. Partenerii de coalitie ai CDU, Social-Democratii (centru-stanga), sunt creditati cu 23% din intentiile de vot, cu 1% mai mult decat la inceputul lunii.

In acelasi timp, formatiunea anti-imigranti AfD este preferata de 12% dintre alegatori. Declarata Omul Anul in 2015 de revista Time, Merkel si-a construit o reputatie solida pe plan international, insa conservatorii sai au pierdut din sustinere in tara, dupa ce Germania a primit anul trecut aproape un milion de solicitanti de azil.

Sursa foto: bild