VIDEO GERMANIA: ATENTAT TERORIST la BERLIN! Un CAMION de 20 de TONE a intrat in MULTIME la TARGUL de CRACIUN

Un camion a intrat, luni seara, in multimea de oameni aflata la TARGUL de CRACIUN de la BERLIN. Primul bilant al ATACULUI indica 9 MORTI si cativa zeci de RANITI. Politia germana pleaca de la premisa ca a fost vorba despre un ATENTAT TERORIST.

UPDATE 9: Politistii nemti sustin ca l-au prins inca de luni seara pe autorul atacului de la targul de Craciun din Berlin, insa este posibil sa se fi grabit putin cu anuntul. Presa germana scrie ca ar fi fost arestata “persoana gresita” si ca suspectul ar fi, de fapt, inca in libertate.Publicatia Die Welt a scris ca fortele de securitate au arestat “persoana gresita”, citand o sursa din interiorul Politiei. Asadar, barbatul aflat in custodia autoritatilor nu ar fi cel care a intrat cu un camion in multimea adunata in piata de Craciun, ucigand 12 oameni si ranind 48.

“Avem persoana gresita. Asadar, o noua situatie. Adevaratul vinovat este inarmat si poate provoca noi atacuri”, a declarat sursa citata pentru publicatia germana. Mai mult decat atat, seful Politiei din Berlin, Klaus Kandt, a spus ca nu poate confirma ca suspectul arestat este soferul camionului,

UPDATE 8: Un martor ocular care s-a aflat la Targul de Craciun de la Berlin a filmat luni seara imagini dramatice cu victimele camionului care a intrat in multime, omorand 12 oameni si ranind alti 48. Imaginile au fost transmise redactiei Incomod, care le-a postat pe Youtube.

UPDATE 7: Un nou bilant al autoritatilor arata ca 12 oameni au fost ucisi si 48 raniti. Politia germana anunta pe Twitter ca atacul din Berlin a fost deliberat. Conform unui raport al politiei citat de Die Welt si preluat de Washington Times, suspectul este un refugiat pakistanez de abia sosit anul acesta in Germania.

Alte surse media locale sustin ca este vorba despre un refugiat, desi incertitudinea persista de unde anume era exact. Berliner Zeitung scrie de exemplu ca este afgan, iar Der Tagesspiegel a transmis ca atacatorul este fie pakistanez, fie afgan. Cert este faptul ca a ajuns in Germania in luna februarie a acestui an.

UPDATE 6: Ministrul de interne al Landului Berlin spune ca sunt inca neclare circumstantele incidentului produs la targul de Craciun, ar putea fi accident sau atentat, noteaza Reuters. “Succesiunea evenimentelor indica fie un accident, fie un atac”, a spus Andreas Geisel. Si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat ca este inca neclar ce s-a intamplat exact. Fortele de securitate incearca sa securizeze zona si sa-i gaseasca pe cei responsabili, a spus el.

In alta ordine de idei, un influent lider AfD (partidul ultraconservator din Germania, anti-imigranti) a criticat violent politica pro-imigranti a cancelarului german: “Cand va riposta statul german? Acestia sunt mortii lui Merkel”, scrie Marcus Pretzell pe contul sau de Twtter.

UPDATE 5: Camionul care a intrat luni in multime la Targul de Craciun din Berlin apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk. Proprietarul companiei, identificat drept Ariel Z, a dat un interviu postului polonez de radio TVN24, informeaza News.ro. El a precizat ca varul sau urma sa mearga la Berlin cu camionul si ca urma sa petreaca noaptea in oras. Ariel Z a adaugat ca nu crede ca varul sau a facut un astfel de accident grav, pentru ca avea experienta de 15 ani ca sofer de camion.

Emma Rushton, o turista britanica ce se afla la Targul de Craciun din Berlin in momentul in care camionul a intrat in multime, a povestit pentru CNN acele momente de groaza. Ea a declarat ca nu crede ca a fost vorba despre un accident. “Ne bucuram de luminile de Craciun, cand deodata am auzit un zgomot puternic. Am vazut cum camionul a intrat in plin in oameni. Mergea cu viteza mare si nu a incetinit deloc. Am incercat sa fugim cat mai repede si sa ajungem intr-un loc sigur. Am vazut oameni plini de sange pe trotuar, magazinul la care se vindea vin fiert a fost pur si simplu daramat. Nu cred ca a fost un accident”, a spus femeia.

UPDATE 4: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si ambasada din Berlin verifica la aceasta ora daca exista ROMANI printre victimele atentatului terorist din Germania, unde un camion a intrat in plin in vizitatorii unui targ de Craciun din capitala tarii, potrivit unui comunicat de presa.

UPDATE 3STATUL ISLAMIC a revendicat atacul din Berlin, potrivit mesajelor postate pe conturi ale jihadistilor pe retelele sociale, citate de Washington Times.

Politia germana nu confirma oficial aceasta informatie. Autoritatile incearca sa ii linisteasca pe locuitorii Berlinului, afirmand ca nu exista indicii ca ar urma si alte atacuri in oras.

UPDATE 2: Autorul atacului a fost arestat, a anuntat Politia germana, insa deocamdata nu se cunosc detalii despre acesta. Primarul Berlinului, Michael Muller, sustine ca Politia are situatia sub control, dar ca atacul de la targul de Craciun este socant. “Asistam la ceva dramatic. Gandurile mele merg catre familiile care au pierdut pe cineva sau care au pe cineva ranit”, a spus Muller. Locul unde s-a produs atentatul: Breitscheidplatz (Budapester Strasse)Camionul a intrat pe un trotuar  din Breitscheidplatz, in dreptul bisericii memoriale Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

UPDATE 1: Un presupus copilot aflat in camion a fost gasit mort, transmite televiziunea germana N24 TV, citata de Ziare.com, care sustine, de asemenea, ca suspectul principal a fost arestat. Potrivit unui jurnalist german, politistii ar fi arestat un suspect in apropiere de Coloana Victoriei din Berlin, un important obiectiv turistic al orasului. Totusi, Politia nu a confirmat oficial aceasta informatie.

STIRE INITIALA

Martorii sustin ca autovehiculul mergea cu peste 60 km/h cand a intrat din plin in targul de Craciun. Zona in care a avut loc atentatul este una extrem de populata, inclusiv de catre turisti straini, a aratat jurnalistul Digi FM, Cristian Stefanescu, aflat la Berlin. Din primele informatii, Politia germana crede ca este vorba despre un atentat terorist, a declarat jurnalistul Robert Schwartz de la Deutsche Welle, prezent la locul atacului, intr-o interventie telefonica la Digi 24. Ziaristul a mai spus ca mai multe persoane au fost ucise, iar zeci de oameni au fost raniti.

Camionul de 20 de tone venea cu viteza de pe strada Budapesta si s-a oprit in bradul de Craciun din mijlocul targului amenajat in apropiere de biserica memoriala Kaiser Wilhelm. Departamentul de Stat a mai spus ca exista “informatii credibile” ca Statul Islamic, al-Qaida si filialele lor “continua sa planifice atacuri teroriste in Europa, in special in sezonul sarbatorilor si la evenimentele asociate”.

Atacatorul a reusit sa fuga, dupa ce a intrat cu camionul in multime, informeaza ziarul german Bild.Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand un francez de origine tunisiana a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.