Germania. Ceremonia de adio a Angelei Merkel după 16 ani în funcția de cancelar. Video

Angela Merkel, extrem de emoționată, și-a luat adio, joi, de la forțele armate ale Germaniei cu câteva zile înainte a părăsi funcția de cancelar pe care a deținut-o timp de 16 ani. Angela Merkel, cu ochii strălucind de emoție și înlăcrimați, a vorbit despre cei „16 ani bogați în evenimente și adesea foarte încercați”, scrie AFP.

Armata i-a adus, timp de o oră, un omagiu cu torțe Angelei Merkel în cadrul unei ceremonii militare numită „Zapfenstreich”. Înainte de a-și încheia cei șaisprezece ani la putere miercurea viitoare și de a preda ștafeta lui Olaf Scholz, cancelarul a participat, ca și predecesorii ei, la acest ritual militar.

Angela Merkel a avut dreptul să solicite trei melodii pentru a fi interpretate de fanfară în timpul ceremoniei. Printre cele trei alegeri muzicale s-a numărat un hit din 1974: „Du Hast den Farbfilm vergessen” („Ați uitat filmul color”) hitul divei punk est-germană Nina Hagen. Merkel a explicat că melodia îi aduce aminte de tinerețea sa în Germania de Est comunistă.

“Această melodie a fost un moment culminant al tinereții mele (…) Cântecul vine și din Germania de Est și, întâmplător, încă se cântă într-o zonă care era odinioară circumscripția mea. Deci totul se potrivește astăzi”, a spus Merkel, în vârstă de 67 de ani.

Cântecul, ale cărui versuri au fost scrise de Kurt Demmler, este un strigăt furios în care Hagen îi reproșează iubitului ei, Michael, că a făcut doar un film alb-negru în vacanța lor pe insula Hiddensee. Drept urmare, ea se plânge că “nimeni nu va crede cât de frumos a fost aici”, spun versurile. Deși nu a fost cenzurat de stat, cântecul a fost perceput la acea vreme drept o critică voalată la adresa republicii socialiste și a cotidianului ei gri și monoton, în care filmele color erau o marfă rară.

Înregistrat pentru prima dată în 1974, într-un stil convențional, cântecul a fost un hit în topurile est-germane, înainte ca Hagen să emigreze de cealaltă parte a Cortinei de fier, unde a devenit principala vedetă punk a Germaniei de Vest, în anii 1980. Dar chiar și să-și îmbrățișeze identitatea est-germană este o mișcare neobișnuită pentru Merkel, pe care țara ei a cunoscut-o în majoritatea celor 16 ani la putere, când rareori și-a adus în prim-plan educația din est.

Celelalte două melodii alese de Angela Merkel au fost: Großer Gott, wir loben Dich (Sfinte Doamne, lăudăm numele Tău) – un imn popular creștin din secolul al XVIII-lea. Este o legătură cu rădăcinile sale, ca fiică a unui pastor protestant, și cu identitatea partidului său – Uniunea Creștin Democrată (CDU).

Ultima alegere a lui Meklel a fost Für mich soll’s rote Rosen regnen a lui Hildegard Knef (Să plouă cu trandafiri roșii pentru mine), o piesă melancolică despre ambiția adolescenței, care sugereză sclipirea ironică. “Trebuia să mă conformez, să mă descurc. Oh, nu mă pot conforma, nu mă descurc, dar eu vreau mereu să câștig”, spun versurile.

Sursa foto: bild