Germania. Guvernul federal are dovezi clare că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic

Aleksei Navalnîi se află în continuare în comă profundă și este tratat într-un spital din Berlin. Cel mai aprig contestatar al lui Vladimir Putin a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Conform declarației făcute, miercuri, de oficialul german rezultatele obținute în urma testelor toxicologice realizate la un laborator militar din Germania sunt o dovadă fără echivoc a faptului că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Serghei și Yulia Skripal, au fost expuși la substanța neurotoxică de uz militar Noviciok în martie 2018, în orașul britanic Salisbury. Autoritățile britanice au făcut legătura dintre încercarea de asasinat și serviciul secret al armatei ruse, GRU, în urma incidentului relațiile dintre Rusia și Occident răcindu-se din nou la un nivel neatins de mai mulți ani.

Noviciok este o armă chimică dezvoltată de Uniunea Sovietică și Rusia între 1971 și 1993. Oamenii de știință care au lucrat la dezvoltarea acestui agent spun că are cel mai mare potențial letal din tot arsenalul de acest tip care există, unele variante fiind chiar de cinci până la opt ori mai otrăvitoare decât agentul VX.

Sursa foto: facebook