GERMANIA nu ia in considerare un SISTEM de COTE SUPLIMENTAR celui convenit la JAI in septembrie

Guvernul german a respins luni relatarile despre existenta unor disensiuni intre Berlin si Paris pe tema refugiatilor si a declarat ca Germania nu ia in considerare un SISTEM de COTE SUPLIMENTAR de refugiati.

Reactia Germaniei vine dupa ce premierul francez Manuel Valls a anuntat ca Franta nu este favorabila solicitarii cancelarului Angela Merkel privind instituirea unui mecanism de cote permanente in baza caruia refugiatii sa fie distribuiti automat intre statele Uniunii Europene, relateaza agentia DPA.

‘Exista o intelegere substantiala intre Franta si Germania, (…) Parisul este principalul aliat al Berlinului’, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert. 

CITESTE SI: Olanda solicita statelor UE sa nu inchida frontierele pentru imigranti

Dar el a adaugat ca este prea devreme sa se ia in considerare un sistem de cote suplimentar celui convenit la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) de pe 22 septembrie, cand s-a decis redistribuirea a 160.000 de migranti intre statele UE. 

Dupa stabilirea acestui mecanism, cancelarul Angela Merkel a insistat sa se se instituie inca un sistem de cote obligatorii, care sa prevada relocare automata intre statele UE a tuturor migrantilor care vor ajunge de acum inainte in Europa. 

Franta s-a aratat initial favorabila unei asemenea idei. Dar premierul francez, Manuel Valls, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute, in timpul Conferintei de Securitate de la Munchen, ca Parisul nu agreeaza stabilirea unui nou sistem de redistribuire a refugiatilor. El a subliniat de asemenea ca Franta nu este pregatita sa preia mai multi refugiati fata de cifra de 30.000 pe care si-a asumat-o la Consiliul JAI din septembrie. 

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATILOR: AUSTRIA va construi un GARD pe un segment al frontierei cu ITALIA

Declaratia lui Valls a provocat si reactii in presa, care a estimat ca problema refugiatilor si cererea cancelarului Merkel privind instituirea unui nou mecanism de cote a provocat o fisura in relatiile dintre Paris si Berlin.