Germania: Tortura practicata de agentii SUA ai serviciilor de informatii, o incalcare grava a valorilor democratice

Germania: Tortura practicata de agentii SUA ai serviciilor de informatii, o incalcare grava a valorilor democratice

Practicile serviciilor de informatii asimilabile torturii dezvaluite marti in raportul publicat in Statele Unite reprezinta “o incalcare grava a valorilor democratice”, apreciaza seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier intr-un interviu care urmeaza sa fie publicat joi. 

“O asemenea incalcare grava a valorilor noastre democratice si liberale nu trebuie sa se repete”, a declarat Steinmeier pentru Bild, salutand totodata vointa presedintelui Barack Obama de a rupe cu aceste practici CIA.

Vezi aici reactia Iranului la metodele de tortura practicate de americani pe suspectii de terorism

Ministrul german de Externe considera “inacceptabile” interogatoriile violente la care agenti americani ai serviciilor de informatii ar fi supus zeci de detinuti cu presupuse legaturi cu Al-Qaida in perioada 2001-2009, potrivit unui raport publicat marti de Senatul american.

Deplangand aceasta “greseala grea”, Steinmeier “saluta” vointa presedintelui american Barack Obama de a “rupe in mod clar cu politica predecesorului sau” George W. Bush si de a expune “in mod deschis” greselile comise, cu scopul ca ele sa nu se mai repete.

Mondo News iti recomanda si: CIA A AVUT INCHISORI SECRETE IN ROMANIA, UNDE AR FI INTEROGAT PRIZONIERI SUSPECTATI DE LEGATURI CU GRUPARI TERORISTE

Noua politica a Washingtonului “de a recunoaste erori si a promite in mod public ca asemenea lucruri nu se vor repeta este un pas important”, a apreciat el.

UE a catalogat miercuri acest raport al Senatului drept o “etapa pozitiva in infruntarea in mod public si critic a programului de detentie si interogare al CIA”, subliniind ca Obama a “pus capat in mod oficial” acestor practici atunci cand a preluat functia, in 2009.

In raportul parlamentar se descrie cu amanunte – de nesuportat – cum detinuti au fost tinuti legati timp de trei zile in bezna, au fost loviti de pereti, scufundati in bai cu gheata, privati de somn timp de o saptamana, loviti si hartuiti psihologic.