GESTUL CU CARE KLAUS IOHANNIS INTRA IN ISTORIE. E PRIMUL PRESEDINTE CARE FACE ASTA!

Klaus Iohannis intra in istorie! E primul presedinte care face acest gest la investitura

Klaus Iohannis a fost investit in functia de presedinte al Romaniei intr-o zi cu o semnificatie aparte. In urma cu 25 de ani, la 21 decembrie, dupa ce cu o zi inainte ii etichetase pe cei care protestau la Timisoara ca dusmani ai revolutiei socialiste, Nicolae Ceausescu, dorind sa transmita in toata tara mesajul ca populatia sprijina conducerea de partid si de stat, convoca, in jurul pranzului, o mare adunare populara, in fata sediului Comitetului Central al PCR.  

25 de ani mai tarziu, Klaus Iohannis, primul presedinte minoritar al Romaniei, a fost investit in functie, iar fostul presedinte, Traian Basescu a plecat dupa 10 ani de mandat. 

Ziua in care Klaus Iohannis a devenit presedinte este marcata si de un moment special. La intonarea imnului national, atat in Parlament, cat si la Palatul Cotroceni, Iohannis si-a dus mana la inima, intr-un gest unic, nemaiintalnit pana acum in randul presedintilor Romaniei. 

Citeste si: IOHANNIS: PESTE 5 ANI VREAU SA SPUNEM CA ROMANIA ESTE TARA CARE A UIMIT LUMEA PRIN TRANSFORMAREA EI

Manifestatia de la Timisoara din 1989 isi gasea ecou la Bucuresti in 21 decembrie, cand la adunarea populara convocata de Nicolae Ceausescu, printre urale si scandari, s-au facut tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi, miscarea de strada care a urmat fiind reprimata cu gloante si arestari. 

In urma cu 25 de ani, la 21 decembrie, dupa ce cu o zi inainte ii etichetase pe cei care protestau la Timisoara ca dusmani ai revolutiei socialiste, Nicolae Ceausescu, dorind sa transmita in toata tara mesajul ca populatia sprijina conducerea de partid si de stat, convoca, in jurul pranzului, o mare adunare populara, in fata sediului Comitetului Central al PCR.

Nicolae Ceausescu vorbea, de la balconul Comitetului Central, despre realizarile “revolutiei socialiste” si ale “societatii socialiste multilateral dezvoltate”, in timp ce in strada, multimile adunate trebuiau sa condamne “actele huliganice” de la Timisoara si sa-si exprime solidaritatea cu conducerea PCR.

Printre urale si scandari se faceau insa tot mai puternic auzite huiduieli si fluieraturi.

Citeste si: TRAIAN BASESCU A PLECAT DE LA COTROCENI. VEZI ULTIMUL GEST! GALERIE FOTO

Miscari bruste venind dintr-o parte a adunarii si zgomotul unor petarde au transformat manifestatia in haos. Multimea a inceput sa fuga spre strazile din apropiere, abandonand steaguri si tablouri ale lui Nicolae Ceausescu si ale Elenei Ceausescu. Cei mai curajosi au incercat sa se faca ascultati: “Nu plecati oameni buni, acum e momentul, hai sa mergem la Intercontinental”, se auzea. Tot mai multi strigau: “Jos Ceausescu!”, “Jos calaul!”, “Jos analfabeta!”, “Jos cizmarul!”, “Si voi sunteti romani!”.

Imaginea lui Ceausescu din acel moment – cu figura schimonosita de mirare si frica, cu buzele incercand fara succes sa articuleze cateva cuvinte si cu mana dreapta ridicata – a fost transmisa in foarte scurt timp la televiziunile din toata lumea. Cu aceasta imagine se intrerupea transmisia in direct a Televiziunii Romane. Dupa o scurta pauza, Televiziunea si-a reluat transmisia, continuand ca si cum nimic deosebit nu s-ar fi intamplat, cu cateva imagini de inchidere grabita a marii adunari populare din Capitala. Ceausescu mai apucase sa anunte suplimentarea cu cateva sute de lei a salariilor, pensiilor si ajutorului social.

In scurt timp, centrul Capitalei, de la Piata Romana pana la Piata Unirii si de la Piata Kogalniceanu pana la Piata Rosetti, se umplea de demonstranti. In fata hotelului Intercontinental, tinerii ingenuncheau si pastrau momente de reculegere pentru Timisoara. In cateva ore, orasul parea pregatit de lupta. Pe de-o parte, manifestantii, neinarmati si neorganizati, unii cu flori in maini, pe care le ofereau soldatilor, pe de alta parte, militari dotati cu casti si scuturi, aliniati pe strazile centrului Capitalei, tanchete, TAB-uri, trupe USLA, civili inarmati.

S-a tras in multime de pe cladiri, din mijlocul manifestantilor, de pe strazile laterale, de pe tanchete. Unii dintre manifestanti au fost impuscati. Manifestantii erau trantiti la pamant de jeturile puternice de apa din masinile pompierilor, iar in masini ale Militiei erau luati demonstranti si dusi la penitenciarul Jilava.

Pentru a rezista ofensivei, demonstrantii incercau sa se organizeze. In fata restaurantului “Dunarea”, vizavi de Intercontinental, s-a improvizat o baricada, care a devenit sediul provizoriu al revolutionarilor si tinta de atac a fortelor de represiune. La miezul noptii, cand se dezlantuia cu furie represiunea, baricada era distrusa, iar macaralele o demonteaza bucata cu bucata. Pana dupa ora 3.00, s-a tras intens. Spre dimineata, sangele de pe caldaram era spalat, iar Capitala parea pregatita pentru o zi obisnuita.

Ranitii si mortii au fost transportati mai ales la Institutul de Medicina Legala, Spitalul de Urgenta, Spitalul Coltea si sectia de neurochirurgie a Spitalului Gheorghe Marinescu. Procuratura Generala si Directia Sanitara au interzis autopsierea victimelor decedate. S-a dat ordinul – la fel cum s-a procedat si cu revolutionarii ucisi la Timisoara – de incinerare a cadavrelor, dar acest ordin nu a mai fost executat.

Nicolae Ceausescu, ramas in cladirea Comitetului Central al PCR, era anuntat, in noaptea de 21 spre 22 decembrie, ca miscarea de strada a fost reprimata si zona centrala a Capitalei a fost degajata de manifestanti.

Cateva ore mai tarziu, in 22 decembrie, bucurestenii ieseau din nou in strada, in numar mult mai mare, estimat la cateva zeci de mii, si ocupau piata din fata Comitetului Central al Partidului Comunist, determinandu-l pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC cu un elicopter.