DOSAR LOTERIA ROMANA: RIPANU arestat preventiv, BENEA sub CONTROL JUDICIAR

Fostul director general al Companiei Nationale LOTERIA ROMANA (CNLR), GHEORGHE BENEA, a fost RETINUT vineri pentru LUARE de MITA si ABUZ in SERVICIU cu consecinte deosebit de grave, infractiuni comise in 2010.

UPDATE: Tribunalul Bucuresti a decis ARESTAREA PREVENTIVA a fostului sef al Serviciului Achizitii din Loteria Romana OVIDIU RIPANU si cercetarea sub CONTROL JUDICIAR a fostului director al Loteriei Romane GHEORGHE BENEA, in dosarul de coruptie privind contractul din 2010 pentru achizitia a 182 de masini, in valoare de peste 13 milioane de lei, pentru inlocuirea parcului auto al institutiei, prejudiul produs CNLR fiind de peste 2,3 milioane de lei, anunta News.ro.

GHEORGHE BENEA si OVIDIU RIPANU au fost retinuti joi de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor doi fosti sefi din Loteria Romana.

STIRE INITIALA

In acelasi dosar a mai fost retinut OVIDIU RIPANU, seful serviciului achizitii, pentru LUARE de MITA, ABUZ in SERVICIU si SPALARE de BANI, iar alte doua persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. De asemenea, alte 6 persoane, printre care si fiica lui GHEORGHE BENEA, sunt cercetate penal, avand calitatea de suspecti, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Procurorii spun ca in mai 2010, LOTERIA ROMANA a inlocuit parcul auto semnand un contract pentru 182 de vehicule in valoare totala de 13.386.378,73 lei cu o firma administrata de Virgil Stroescu, suspect in dosar. “Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin LICITATIE TRUCATA anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala care a vandut astfel, LOTERIEI ROMANE, autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei”, se arata, printre altele, in comunicatul citat.

Prejudiciul adus companiei LOTERIA ROMANA este estimat la 2.314.707 lei. In schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al LOTERIEI ROMANE, mai multe persoane din conducerea Loteriei romane au primit sume de bani si bunuri, sustin procurorii. Astfel, OVDIU RIPANU”a pretins, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, pentru sine si pentru altii suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel si un autovehicul marca BMW si un numar de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de inlocuire a parcului auto in sistem buy back”.

Din cele cerute, el a primit suma totala de 1.081.061,96 lei, 4 autovehicule noi (respectiv un autovehicul marca Cadillac in suma de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer in valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel in valoare de 59.380,80 lei si un autovehiculului marca BMW in valoare de 139.230 lei), precum si autovehicule second hand in valoare de 1.179.029,68 lei.

“Din cele patru autovehicule preluate de RIPANU OVIDIU, in cursul lunii iulie 2010, GHEORGHE BENEA, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta LAURA BENEA si pentru aceasta, autovehicul marca BMW in valoare de 139.230 lei”, arata procurorii DNA.
Pentru a ascunde adevarata provenienta a bunurilor/banilor ce fac obiectul infractiunii de LUARE de MITA, OVIDIU RIPANU s-a folosit de doua firme pe care le controla si “a preconstituit relatii comerciale nereale, vizand prestari de servicii fictive”.

“Astfel, s-a creat aparenta ca banii nu ar fi fost primiti drept mita, ci in contul unor servicii IT, neprestate in realitate. In acelasi mod s-a procedat si cu mascarea mitei constand in cele patru autovehicule”, se arata in comunicatul citat. GHEORGHE BENEA si OVIDIU RIPANU vor fi prezentati vineri in fata Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. In decembrie 2015, GHEORGHE BENEA si OVIDIU RIPANU au fost trimisi in judecata si in alt dosar, pentru afaceri ilegale cu cartele prepay.

Sursa foto: loto