Gheorghe Ialomiteanu: Ministrul Economiei din guvernarea Boc nu a vorbit niciodata de eventuale despagubiri, daca Rosia Montana nu se realizeaza

Fostul ministru al finantelor, deputatul PDL Gheorge Ialomitianu a declarat pentru Mondo News ca fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, cel care s-a ocupat de proiectul Rosia Montana in guvernarea Boc, nu a vorbit niciodata despre faptul ca statul roman ar urma sa plateasca daune catre RMGC in cazul nerealizarii proiectului.

“Ministrul Ariton nu ne-a spus niciodata despre eventuale despagubiri si cred ca, daca ar fi fost asa, in mod sigur ne-ar fi informat. Premierul Ponta va trebui sa ne lamureasca in acest sens”, a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Deputatul PDL a adaugat ca subiectul Rosia Montana a fost discutat de multe ori in timpul guvernarii Boc, dar din cauza ca nu au existat garantii de mediu, proiectul nu a primit aviz din partea ministrului mediu din acea perioada, Laszlo Borbely.

“Ministrul Borbely nu a primit garantii 100% in privinta protectiei mediului, a sanatatii oamenilor, si, in aceste conditii, nu si-a dat avizul”, a spus deputatul PDL, la solicitarea Mondo News.

Pe de alta parte, Gheorghe Ialomitianu a declarat ca premierul trebuie sa explice de ce unele ministere au fost sarite de la avizare. “De ce Ministerul Economiei nu mai gestioneaza acest proiect? De ce este ocolit de la avizare? Cum si de ce a fost transferat la Ministerul Marilor Proiecte, in conditiile in care ministrul Sova declara ca nu are toate informatiile necesare?”, a precizat fostul ministru de finante, Gheorghe Ialomitianu.

In ceea ce priveste comisia speciala pentru Rosia Montana, deputatul PSD crede ca este vorba, de fapt, de pasarea raspunderii. “USL a intrat in blocaj, iar Crin Antonescu vrea deblocarea situatiei. Pana in momentul in care premierul si ceilalti ministri nu vor veni in Parlament sa ne vorbeasca fara ocolisuri despre acest proiect, situatia nu se va rezolva”, este de parere Ialomitianu.

El a precizat ca proiectul Rosia Montana poate fi transpus in practica in mod credibil, avand in vedere si componenta sociala, mai exact locurile de munca, dar, in acelasi timp trebuie sa aiba garantii de mediu si obligatii ale firmei.

Foto: Evenimentul Zilei