GHEORGHE STEFAN, trimis in JUDECATA pentru SPALARE DE BANI

Procurorii DNA l-au trimis in JUDECATA pe GHEORGHE STEFAN, primarul municipiului Piatra-Neamt, vicepresedinte al unui partid politic si presedinte al unei organizatii locale a aceluiasi partid la data faptelor, arestat preventiv in alta cauza.

In dosar au fost deferite justitiei si patru societati comerciale. GHEORGHE STEFAN este acuzat de SPALARE DE BANI, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite si folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marti presei, in sarcina celor patru societati comerciale — SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL si SC Sonic Media SRL — s-a retinut infractiunea de complicitate la SPALAREA BANILOR.

Citeste si: Magistratii ICCJ au decis PRELUNGIREA ARESTARII PREVENTIVE pentru Cocos, Stefan, Sandu si Dumitru

DNA precizeaza ca, incepand cu 2009, GHEORGHE STEFAN a administrat in fapt SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

Citeste si:

Procurorii sustin ca el si-a asumat rolul de factor de decizie in SC Strong Montaj SA si s-a implicat in activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plati, a facut demersuri pentru incasarea facturilor emise, pentru obtinerea de finantari de la diferite institutii publice, pentru restituirea unor garantii de buna executie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut sa i se prezinte situatii contabile, a pus in discutie evaluarea patrimoniului in vederea unor divizari, a solicitat informatii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrari, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri in activitatea firmei, si-a dat acordul pentru obtinerea unui credit bancar si constituirea unor garantii, a convins fidejusori sa semneze contractul de credit, a identificat si a discutat oportunitati de afaceri, a dispus acordarea de imprumuturi unor firme afiliate etc.).

“SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite. O parte din aceste sume de bani necuvenite provin din executarea unor lucrari in comuna Tazlau din judetul Neamt, finantate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocarii de fonduri banesti si pentru finantarea cu prioritate, contrar art. 2 din ordinul 996/16.02.2011 al MDRT, a lucrarilor din care obtinea sume de bani necuvenite, in perioada 2010-2012, Gheorghe Stefan s-a folosit de autoritatea si de influenta conferite de functia de conducere detinuta intr-un partid, intervenind la functionari din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si al Consiliului Judetean (CJ) Neamt”, se arata in comunicat.

DNA mentioneaza ca prin HG nr. 577/1997 s-a aprobat “programul privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes judetean si de interes local, definite potrivit legii, alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si in unitatile administrativ-teritoriale cu resurse turistice”.

Citeste si: Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru raman in arest preventiv inca 30 de zile

Sursa citata subliniaza ca repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de CJ iar listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, plata facandu-se dupa aprobarea listelor.

“Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana (martor in cauza) sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui CJ Neamt. In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Stefan. In situatia in care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Stefan cu apropiata a sa din CJ Neamt, primul lua legatura cu un functionar din MDRT, desemnat sa gestioneze relatia cu autoritatile publice locale (martor in cauza) sau cu alti reprezentanti ai ministerului. Listele erau corectate si restituite CJ Neamt. Dupa incorporarea corectiilor, listele (anexele) erau retrimise oficial MDRT de catre reprezentantii CJ Neamt”, au constatat anchetatorii.

DNA a retinut ca, in aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre comuna Tazlau din judetul Neamt, care avea incheiat un contract (inclus in programul prevazut de HG 577/1997) cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA.

“In vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obtinute din infractiuni si a ascunderii adevaratei naturi a provenientei acestora, Gheorghe Stefan s-a folosit de diverse societati comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, in beneficiul carora, in perioada 2010-2014, a dispus, a initiat, a coordonat efectuarea de plati de catre SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic (plati in favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanta; plati pentru inutile servicii de publicitate, partial prestate de 1TV Neamt si GIGA TV, care depaseau ca valoare profitul anual; asumarea si plata unor impovaratoare rate de leasing, refacturate catre Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta; luarea in chirie a unui hotel care nu aducea venituri si mentinerea contractului o lunga perioada de timp; divizarea SC Tehnoutilaj SA (devenita SC Strong Montaj SA), constituirea unei noi societati comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da inapoi cu chirie primei societati comerciale amintite; plata chiriei pentru un spatiu folosit de mai multe societati comerciale afiliate si acceptarea platii impozitului pe proprietatea, aflat in sarcina Giga Star SRL etc.)”, se spune in document.

DNA mai precizeaza ca, procedandu-se astfel, in perioada 1 ianuarie 2010 — 1 februarie 2014, au fost scosi din SC Strong Montaj SA, au fost supusi unui proces de spalare a produsului infractiunii peste 4,4 milioane lei (aproximativ 1 milion euro).

SC Euromedia TV SRL si SC Sonic Media SRL detin televiziunile 1TV Neamt si Giga TV.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamt, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

De asemenea, s-a propus luarea fata de SC Best GSG SRL si SC Giga Star SRL a unor masuri preventive: interdictia initierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdictia initierii fuziunii, a divizarii, a reducerii capitalului social, interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa, cu exceptia masurilor de conservare.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic si informativ din partea Serviciului Roman de Informatii — Directia Judeteana de Informatii Neamt.