GHEORGHE ZAMFIR: Taragotul furat de la DUMITRU FARCAS nu are pret. E toata viata unui artist!

Maestrul GHEORGHE ZAMFIR a vorbit, duminica, despre incidentul nefericit prin care a trecut DUMITRU FARCAS. Naistul a declarat, pentru Mediafax, ca taragotul lui DUMITRU FARCAS, care a fost furat sambata, este un taragot Stowasser original, un instrument unic care nu poate fi vandut cu usurinta, precizand totodata ca acest furt reprezinta un dezastru national.

Interpretul DUMITRU FARCAS a ramas fara taragot, dupa ce acesta i-a fost furat, sambata, dintr-un microbuz parcat in fata Ateneului Roman din Bucuresti, astfel ca artistul nu a mai putut canta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.

GHEORGHE ZAMFIR a spus ca a fost foarte afectat de faptul ca DUMITRU FARCAS nu a mai putut participa la gala aniversara “Zamfir – 50 de ani pe scena” de la Ateneul Roman si a mentionat ca obiectul furat nu are pret, deoarece reprezinta toata viata unui artist.

Citeste si: INCREDIBIL! Taragotul lui DUMITRU FARCAS, furat din fata Ateneului Roman din Bucuresti

“Cu o ora inainte de a intra in scena n-a mai venit in culise, cum trebuia, si am aflat de acest dezastru national. Este instrumentul celui mai mare taragotist. Este un act incalificabil. Este un act criminal. Am fost sub soc, era sa fac infarct cand am auzit. si stiam ca nu se mai poate face nimic in sensul participarii maestrului Farcas la spectacol, participare care fusese prevazuta de luni de zile, si stiam ca nu se mai poate face nimic in fata unui asemenea dezastru. A trebuit sa ma reculeg si sa merg mai departe”, a spus GHEORGHE ZAMFIR.

El a precizat ca taragotul furat este un taragot Stowasser original, echivalentul viorilor Stradivarius. “Valoarea sa nu poate fi estimata. Nu are pret. E toata viata unui artist”, a spus GHEORGHE ZAMFIR.

El a mai afirmat ca Dumitru Farcas a cantat toata viata pe acest taragot. “Canta de cand il stiu eu, de 50 de ani canta pe el. Eu am naiul meu, pe care cant din 1961. Va dati seama ce s-ar fi intamplat daca cineva imi fura naiul, ce catastrofa nu nationala, ci mondiala. Nu mai puteam sa practic meseria mea. E ca si cum i-ai fi furat Guarneriul lui George Enrescu. Va dati seama ce s-ar fi intamplat? Ce tragedie. Oamenii acestia lovesc in cultura noastra, in traditiile noastre de milenii. Nu se poate sa se ierte asa ceva. Nu s-a furat o cravata sau o bijuterie nu stiu de care”, a mai spus Gheorghe Zamfir.

Citeste si: Artemiza Bejan, emblema cantecului popular din Bucovina, a murit la varsta de 84 de ani

GHEORGHE ZAMFIR a mai precizat ca vrea sa ii ofere lui Dumitru Farcas un faragot Stowasser, care face parte din colectia de instrumente a naistului.

“Am si eu un taragot Stowasser in colectia mea de instrumente si, daca el e de acord, vreau sa i-l ofer, sa-si dea seama cum suna, pana cand i-l gasesc pe al lui. Pentru ca cel care l-a furat nu are ce sa faca cu instrumentul acesta. Acest instrument nu se poate folosi, decat sa-l ascunda 15 ani – 20 de ani si dupa aia sa-l vanda cine stie la cine (…) Dar unde sa-l vanda, ca numai in Ungaria canta cativa la taragot si in Romania cativa (…) Unde sa-l vanda? in America, in Olanda? Acolo nu se canta cu taragotul. Este un instrument unic si care nu se foloseste decat in Romania”, a mai spus Gheorghe Zamfir.

Surse din Politia Capitalei au declarat, pentru agentia Mediafax, ca furtul s-a produs sambata dupa-amiaza, fiind reclamat la Politie in jurul orei 17.45.

“Taragotul si un acordeon au fost furate dintr-un microbuz parcat in fata Ateneului Roman, care fusese lasat neasigurat. Bunurile furate valoreaza aproximativ 7.000 de euro”, au spus sursele citate.

Dumitru Farcas si alti artisti sosisera la Ateneu pentru a participa la spectacolul aniversar “Zamfir – 50 de ani pe scena”. Hotii au actionat dupa ce acestia au coborat din microbuz. Cel mai probabil, ei ar fi gasit o usa a microbuzului deschisa.

Politistii fac cercetari pentru a da de urma celor care au furat taragotul si acordeonul.