Ghetea, despre clauzele abuzive din contractele bancare: Nu vrem ca fiecare banca sa faca ce vrea!

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB)), Radu Gratian Ghetea,  a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca deciziile de stabilire a clauzelor abuzive din contractele cu bancile ar trebui stabilite de o instanta superioara, astfel incat sa nu mai avem un sistem in care fiecare banca sa faca ce vrea.

“Spun din nou ca noi cei din comunitatea bancara nu dorim sa mentinem clauzele abuzive in contracte, nu vrem sa avem un sistem bancar in care fiecare banca sa faca ce doreste. Insa ceea ce nu am acceptat si nu vrem sa se aplice este ca odata depistata o clauza cu caracter abuziv si depistarea e validata de o instanta din Romania cu un nivel inferior de ierarhizare, nu dorim ca acea clauza declarata abuziva sa fie extinsa la toate contractele bancii sau la toate bancile”, a declarat Radu Ghetea, citat de Mediafax.

Radu Ghetea nu a putut da un raspuns la intrebarea jurnalistilor daca modificarile Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori vor intra in vigoare la 1 iulie..

“Mi-e greu sa dau un raspuns daca se aplica de la 1 iulie. Noi am trimis punctele de vedere la Ministerul Justitiei, la Parmalent si BNR, asteptam sa fim chemati sa ne spunem punctul de vedere. Noi nu cerem sa nu se aplice Legea 193, ci vrem sa mergem si sa ne judecam pana in panzele albe, drept pe care-l cer si pentru banca si pentru client”, a explicat Ghetea.

De precizat ca bancherii au cerut Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa faca un studiu privind clauzele abuzive la nivelul sistemului bancar, cu date de la fiecare banca, urmand ca banca centrala sa inainteze concluziile studiului la Parlament.

Foto: capital.ro