Ghid de cutremur: Ce trebuie sa faci in cazul unui seism puternic

Cutremurul produs duminica in Romania a pus pe jar intreaga suflare. Speriati ca ar putea urma si alte cutremure, mai puternice decat cel de 5,5 pe Richter produs ieri in zona Vrancea, oamenii au inceput sa se documenteze cu privire la ce trebuie sa faca intr-un astfel de caz

Ghidul de supravietuire in caz de cutremur spune ca oamenii trebuie sa stea sub peretii de rezistenta din locuinta atunci cand se produce un cutremur de mare intensitate, sa nu foloseasca scarile sau liftul, care sunt cele mai nesigure in timpul unui seism, si sa aiba o trusa care sa contina apa si conserve, fluier, lanterna si medicamente.

Potrivit ghidului cu informatii si reguli de comportament in cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie sa identifice din timp locurile sigure din locuintele lor, pentru a se proteja in cazul unui seism si sa aiba pregatita o trusa de supravietuire, pe care sa o tina la indemana.

In timpul producerii unui seism este interzisa folosirea scarilor si a lifturilor, fiind recomandata indepartarea de cladiri sau de obiectele grele neasigurate din casa.

De asemenea, trusa de supravietuire trebuie verificata cel putin o data pe an si reinnoita cu obiectele necesare. Aceasta cuprinde, pe langa apa si alimente, medicamente si materiale de uz medical, produse de igiena, copii ale actelor de identitate, precum si materiale de prima necesitate, cum ar fi lanterna, patura sau fluierul.

Ar trebui sa fie stabilit un punct de intalnire cu membrii familiei dupa producerea cutremurului si acestia sa fie pregatiti sa se descurce singuri pentru cel putin trei zile.

Cum actioneaza echipele de interventie in cazul unui cutremur

In cazul unui cutremur, strategia echipelor de interventie are mai multe etape, prima vizand alocarea resurselor pentru rezolvarea cazurilor primite prin numarul unic de urgenta 112. Apoi este evaluata situatia si este stabilit modul de actiune pe termen lung, impreuna cu factorii decizionali din cadrul administratiei publice centrale si locale.

Dupa aceea este pus in aplicare Planul Rosu de Interventie – plan de ridicare a capacitatii operationale a SMURD, raportat la numarul victimelor, fiind suplimentate efectivele proprii si mijloacele de interventie in functie de natura situatiei create.

Urmeaza evacuarea populatiei spre zone sigure, adapostirea si hranirea acestora prin grija autoritatilor locale, precum si restabilirea starii de normalitate dupa ce au fost salvate sau evacuate persoanele din zonele afectate.

Pentru evacuare se au in vedere in primul rand persoanele cu capacitati motrice reduse sau cele care necesita ingrijiri medicale, unitatile de invatamant, daca este cazul, urmand gradual evacuarea si cazarea tuturor persoare din zonele afectate.

Cutremur de 5,5 grade pe scara Richer

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica, la ora 4.37, in zona Vrancea, fiind simtit si la Bucuresti. Un alt cutremur in zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 8.10, la aproximativ trei ore si jumatate dupa seismul de 5,5 grade.

Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs sase cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).