GHID ELECTORAL in limbile ROMANA si ROMANI pentru ca RROMII sa stie cum sa voteze

Un ghid electoral scris in limbile romana si romani a fost distribuit, luni, in premiera nationala, intr-o comunitate de rromi din comuna Gilau, judetul Cluj, pentru ca membrii etniei sa stie cum sa voteze la alegerile prezidentiale si pentru a nu mai fi inregistrate voturi nule din partea acestora.

Presedintele Fundatiei Roma Umanitate, Aurel Pascu, a declarat, luni, la distribuirea “Ghidului electoral rom” pentru alegerile prezidentiale, ca acesta cuprinde pasii care trebuie facuti de o persoana pentru a vota, cu explicatii despre procedura. El a explicat ca ghidul a fost editat de mai multe organizatii ale rromilor din Transilvania, intr-un tiraj de 50.000 de exemplare, in limbile romana si romani, in premiera nationala, pentru a-i ajuta pe rromi sa voteze la alegerile prezidentiale.

CITESTE SI: Declaratiile de AVERE ale candidatilor la prezidentiale, pe site-ul ANI 

”Am constatat la scrutinele precedente ca se inregistreaza in comunitatile de rromi multe voturi nule, pentru ca nu stiu cum sa voteze si pot fi manipulati de candidati. Ghidul cuprinde pasii care trebuie facuti de o persoana pentru a vota, cu explicatii despre procedura, ce sa faca rromii cand intra in sectia de votare. De asemenea, rromii sunt indemnati sa sune la 112 in cazul in care se simt constransi sau amenintati intr-un fel in timpul exercitarii dreptului la vot”, a spus Pascu.

Potrivit acestuia, ghidul urmeaza sa fie distribuit la nivel national in comunitatile mari ale rromilor, in ultima saptamana de campanie electorala.

“Faptul ca este editat si in limba romani are un impact foarte mare in randul membrilor etniei, deoarece rromii sunt mai responsabili cand citesc ceva in limba lor. In cazul in care sunt rromi care nu stiu sa citeasca, acestia pot apela la rude sau prieteni care sa le citeasca din ghid si a vota, astfel, in cunostinta de cauza si a nu mai gresi”, a adaugat Aurel Pascu.

CITESTE SI: TEODOR MELESCANU: Actiunile justitiei NU PERMIT sustinerea programelor electorale

Un barbat de 75 de ani din comuna Gilau, Iosif Rostas, care a primit ghidul, a spus ca documentul este util pentru membrii etniei deoarece rromii nu stiu cum sa voteze si cum sa se prezinte la vot.

“Multi nu au scoala si au votat gresit la ultimele alegeri, au fost multe voturi nule aici la o sectie de votare din Gilau la care merg rromii. Ghidul ii poate pregati cum sa voteze, cu ce acte sa se prezinte la vot, cum se pune stampila, mai ales ca scrie si in limba noastra. Este si interesul nostru sa iesim la vot”, a spus Rostas.

Sursa foto: citynews.ro