GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE

Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica la urne pentru a alege presedintele tarii. In cursa pentru Cotroceni s-au inscris 14 candidati, fiecare incercand sa convinga electoratul ca merita sa-i acorde increderea.

Campania electorala a inceput pe 3 octombrie si se va incheia sambata, 1 noiembrie, la ora 7,00. Urnele se vor deschide duminica, la ora 7,00, si se vor inchide la ora 21,00.

In competitia electorala au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare), William Brinza (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) si Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

CITESTE SI: GHID ELECTORAL in limbile ROMANA si ROMANI pentru ca RROMII sa stie cum sa voteze

De asemenea, vizeaza functia de sef al statului si patru independenti – Teodor Melescanu, Calin Popescu-Tariceanu, Monica Macovei si Gheorghe Funar.

Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorti efectuate de BEC. Pe urmatoarele locuri se situeaza Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brinza (Partidul Ecologist Roman), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo), Teodor Melescanu – independent, Gheorghe Funar – independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei – independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Calin Popescu-Tariceanu – independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

*** 18.296.567 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne in primul tur de scrutin

Au drept de vot in primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie, 18.296.567 de cetateni romani, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

In tara vor fi organizate 18.550 sectii de vot, iar in Bucuresti 1.245 de sectii de votare. In sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, in sectorul 2 – 202, in sectorul 3 – 274, in sectorul 4 – 178, in sectorul 5 – 196, iar in sectorul 6 – 233 de sectii de votare. MAE a anuntat ca vor fi organizate 294 de sectii pentru cetatenii romani din afara granitelor care doresc sa isi exercite dreptul de vot. Numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate este 600.000.

In ziua votarii, romanii aflati in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar – in cazul elevilor din scolile militare.

Cei care se afla in strainatate si in state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate in ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Care sunt MESERIILE celor 14 candidati pentru Cotroceni 

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), in plus romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate si in baza titlului de calatorie.

***Declaratia pe proprie raspundere, obligatorie pentru cei care nu voteaza in localitatea de domiciliu

Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale in localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere cand se prezinta la urne, prin care isi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

In aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.

*** Reguli in sectiile de votare

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in tabel, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, pe care acesta o aplica pe buletinul de vot.

Alegatorul voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic pentru insotirea acestora in cabina de vot de catre alte persoane. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.

CITESTE SI: AVEREA CANDIDATILOR la PRESEDINTIE: Ce anume detine fiecare dintre PREZIDENTIABILI 

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora.

In ziua votarii, intre orele 7,00 – 21,00, sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare.

Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanelor insarcinate cu mentinerea ordinii, persoanelor acreditate si operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societatilor comerciale ori organizatiilor neguvernamentale sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

*** Votarea cu urna speciala

* Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale. Directorii penitenciarelor si ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta alegatorilor detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale cu suficient timp inainte de ziua votarii.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac in scris si se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua votarii.

Daca se solicita exercitarea votului prin urna speciala de mai mult de 400 de persoane aflate in detentie, cererile in acest sens pot fi depuse cel mai tarziu in preziua votarii pana la ora 20,00 la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla penitenciarul.

In ziua votului, directorul penitenciarului sau al locului de detinere permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu o stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, in spatiul anume amenajat pentru votare, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului.

CITESTE SI: BEC a prezentat macheta BULETINULUI de VOT folosit in primul tur al ALEGERILOR

Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate pot vota numai in baza unui act sau document de identitate valabil. In acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, ii elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat in dosarul individual.

Totodata, persoanele asupra carora s-a luat masura arestului la domiciliu voteaza prin intermediul urnei speciale in conditiile in care formuleaza o cerere in acest sens catre biroul electoral al sectiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cererea se depune cel mai tarziu in preziua votarii, pana la ora 20,00.

* Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, buletine de vot si timbre autocolante.

In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Urna speciala se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.

CITESTE SI: BEC a stabilit orarul comunicarilor partiale ale ALEGERILOR PREZIDENTIALE 

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza astfel de mijloace.

*** Situatiile in care votul este considerat nul sau valabil

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, buletinele de vot la care stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.

Votul este valabil exprimat in cazul in care, desi stampila cu mentiunea ‘VOTAT’ aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta, in cazul in care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea ‘VOTAT’, precum si in situatia in care stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater; efectuarea de stersaturi sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

*** Informarea opiniei publice asupra prezentei la vot

Orele la care informatiile despre prezenta la vot vor fi disponibile si date publicitatii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 si 22,30. Orele pana la care sectiile de votare vor transmite informatii catre BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 si 21,00.

BEC, precum si birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti si Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vor furniza zilnic rezultate partiale, incepand cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, in cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie. Informatiile vor fi disponibile si date publicitatii, incepand cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele mentionate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinta a datelor prezentate va fi cu doua ore in urma fata de momentul comunicarii, adica 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.

BEC a mai stabilit ca orele la care va fi comunicata prezenta la vot in sectiile din strainatate la alegerile prezidentiale sunt 15,00, 21,00 din ziua votarii si 1,00 si 9,00 – din ziua urmatoare zilei votarii.

*** AEP verifica listele electorale

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), la sesizarea partidelor politice, facuta in cel mult 15 zile de la data validarii rezultatului alegerilor si insotita de probe, verifica listele electorale la care se refera sesizarea, in vederea descoperirii cazurilor in care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelasi tur de scrutin.

*** Institute acreditate pentru realizarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne

BEC a acreditat Asociatia Populara ‘Wilfried Martens’, Societatea Cercetare Consultanta Sociologica ‘Sociopol’, Societatea Rating Pol Consultanta, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), Biroul de Cercetari Sociale (BCS) si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) pentru realizarea unor sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile prezidentiale. (AGERPRES)

Sursa foto: realitatea.net