GHITA cere Parlamentului sa reactioneze la decizia DNA privind interzicerea exercitarii functiei de deputat

Sebastian Ghita

Deputatul PSD Sebastian Ghita le solicita parlamentarilor, printr-o scrisoare, sa reactioneze la decizia DNA in cazul sau privind interzicerea exercitarii functiei de ales, sustinand ca aceasta i se pare o decizie “extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercursiuni asupra democratiei in Romania”.

Ghita semnaleaza, in scrisoarea adresata miercuri conducerii Camerei Deputatilor, “o situatie deosebit de grava” aparuta intre el si DNA Serviciul Teritorial Ploiesti.

“in urma extinderii cercetarilor intreprinse intr-un dosar penal, procurorul de caz a dispus, printre alte masuri de modificare a controlului judiciar, si masura urmatoare: ‘sa nu desfasoare activitate in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei in exercitarea careia a savarsit fapta’. Decizia mi se pare extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercursiuni asupra democratiei in Romania”, scrie Ghita.

Deputatul considera ca Parlamentul si Comisia juridica trebuie sa “reactioneze de urgenta in vederea limitarii unui astfel de abuz”.

“Sunt dispus sa inaintez Biroului permanent si Comisiei juridice orice documente relevante. Totodata solicit declararea unui conflict intre puterile statului, care sa fie solutionat de catre CCR”, arata Ghita.

CITESTE SI: Documente DNA: Sebastian GHITA a corupt alegatorii cu TIGAI CUMPARATE LA NEGRU 

El considera ca lipsa unei reactii va permite unui reprezentant al Parchetului sa dispuna intr-o zi masuri asupra unui numar atat de mare de parlamentari incat sa modifice majoritati si sa schimbe configuratii politice.

“Astept un raspuns cat mai rapid in fata unui evident atac la valorile democratice ale statului”, precizeaza Sebastian Ghita.

Acesta sustine ca intentioneaza sa sesizeze procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei, precum si procurorul ierarhic superior.

“Metoda aleasa de acest procuror pentru a opri un parlamentar sa isi desfasoare activitatea in calitate de deputat a fost modificarea masurii de control judiciar anterioare, pe care o respectasem. Aceasta metoda de actiune a procurorului nu-mi mai permite sa ma adresez justitiei, respectiv inaltei Curti in cazul meu. Singura posibilitate este sa fac o cerere procurorului ierarhic superior”, arata deputatul.

Ghita le solicita parlamentarilor sa analizeze cu “atentie” si “celeritate” situatia sa si sa constientizeze ca le scrie nu numai pentru a-si apara propria persoana, ci si pentru ca el crede cu tarie ca Romania nu se poate intoarce la “practicile nedemocratice in care securitatea si procuratura dominau societatea”.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis sa transmita scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere. Forul are ca termen o saptamana pentru analiza.

Directia Nationala Anticoruptie a informat miercuri ca procurorii DNA Ploiesti au dispus fata de Sebastian Ghita modificarea conditiilor controlului judiciar, avand printre obligatiile suplimentare sa nu desfasoare activitate in calitatea de deputat si sa nu paraseasca localitatea Ploiesti.

CITESTE SI: SEBASTIAN GHITA, la iesirea de la DNA Ploiesti: S-a luat o noua masura asupra mea PENTRU A FI UMILIT 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii au decis modificarea conditiilor controlului judiciar dispus anterior si prelungit, cu impunerea unor obligatii suplimentare si anume: sa nu desfasoare activitate in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, in exercitarea careia a savarsit fapta; sa nu paraseasca localitatea Ploiesti decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent.

DNA precizeaza ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica incepand din 24 iunie pana la 14 august, cand expira durata masurii.

Sursa citata subliniaza ca obligatiile suplimentare din continutul masurii de control judiciar au fost determinate de extinderea actiunii penale fata de Sebastian Ghita pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, in forma continuata, evaziune fiscala, in forma continuata, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.