Gigel Stirbu, dupa discutiile pe tema timbrului cultural: Sunt foarte multe imperfectiuni tehnice la proiect

Gigel Stirbu, dupa discutiile pe tema timbrului cultural: Sunt foarte multe imperfectiuni tehnice la proiect

Reprezentantii editurilor s-au declarat, luni, la intalnirea cu presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Gigel Stirbu (PNL) impotriva instituirii timbrului cultural, Gabriel Liiceanu afirmand ca aceasta taxa duce la cresterea pretului cartilor. 

Gigel Stirbu a discutat cu reprezentantii editurilor pe tema proiectului de lege privind instituirea timbrului cultural, initiat de 84 de parlamentari, adoptat de Senat si aflat in dezbaterea comisiei de specialitate de la Camera.

“In urma discutiei de astazi, s-a degajat ideea, impreuna cu reprezentantii editurilor, cu reprezentantii producatorilor de fonograme, impreuna cu reprezentantii asociatiei organizatorilor de spectacole, initiativa este sa zicem perfectibila ca orice lege si ca in cursul acestei sesiuni legislative, impreua cu domniile-lor sa luam in calcul si punctele de vedere pe care astazi le-au depus la comisie. Sunt foarte multe imperfectiuni tehnice la proiect. Este vorba de cuantumul timbrului cultural, care s-ar fi marit din punctul domniilor lor de vedere la o suma foarte mare, greu de suportat de domniile- lor. Va reamintesc ca exista timbrul cultural la ora actuala, legiferat prin Legea 35/1994, dar era la un cuantum mult mai mic decat cel care s-ar fi regasit in aceasta initiativa”, a declarat stirbu, dupa intalnire.

El a adaugat ca initiatorii proiectului propuneau ca acest timbru cultural sa fie de un leu, in timp ce, pana acum, acesta era de 0.2%.

Citeste si: Comisia de Cod Electoral: Presedintii consiliilor judetene sa fie alesi prin vot indirect de membrii CJ

“Initiatorul actualului proiect legislativ spunea ca timbrul literar sa fie de un leu, in timp ce pana acum timbrul literar era de 0,2% din valoarea fiecarui produs, ceea ce inseamna ca acest leu ar fi ridicat oarecum pretul produsului finit. La ora actuala, fiecare produs, fiecare carte pe care fiecare dintre noi o cumparam de pe un raft din librarie are in acel cod de bare 0,2% timbrul literar. Ar fi o povara foarte mare pentru cine ar trebui sa dea banii acestia, cititorul, editurile”, a sustinut presedintele Comisiei de cultura a Camerei.

Presedintele editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, reprezentantul edituriilor, a spus ca este impotriva acestui timbru cultural, fiind o practica unica in Europa.

“In principiu, sunt impotriva timbrului cultural ca atare, pentru ca e o practica unica in Europa, numai in Romania exista asa ceva. Uniunile de creatie sunt asociatii profesioniste private, care pot sa-si gestioneze singure nevoile pe care le au. Faptul ca o entitate privata apeleaza la stat pentru a-i fi luat din patrimoniu acestei alte entitati private o parte, este un lucru care in UE nu e acceptat si nu e acceptabil in sine. Deci, legea timbrului pe fond are un viciu juridic. Daca ne raportam la legea care a existat si care exista si care functioneaza si o luam ca atare si ne incadram in cerintele acestei legi, este un lucru inauntrul caruia am functionat de ani de zile. Daca ma intrebati ce e de preferat intre legea cea veche si noul proiecte de lege, si asta a rezultat din discutia pe care am avut-o astazi la comisie, noul proiect de lege are vicii juridice si morale mult mai mari decat legea actuala”, a explicat Liiceanu.

El a spus ca administrarea acestei taxe creste pretul cartii.

Citeste si: ALINA GORGHIU A ANUNTAT CARE SUNT PRIORITATILE PNL IN MOMENTUL DE FATA

“De fapt, toata administrarea acestei taxe, cu tot ce presupune: avansarea banilor, cumpararea timbrului si cheltuielile de logistica ale producatorului, in speta ale editorului in cazul acesta, in jurul timbrului ca atare, cresc pretul cartii”, a adaugat Liiceanu.

“Deci, vanzarile pe produse culturale or sa scada, in urma cresterilor de pret care vor interveni pe produsul cultural. Este o aparenta ca un leu e un fleac. Acest leu se multiplica prin cheltuieli laterale in jurul timbrului, in asa fel incatin final produsul cultural se scumpeste cu 7-8%. Tu ai avut iluzia ca ajuti creatorul si termini prin a defavoriza cultura.Va dau un exemplu, in clipa de fata, legea timbrului cultural pe carte este de 2% din produs. Daca o carte costa 30 de lei, 2% inseamna 60 de bani. Daca pui un leu, deci din plecare ai marit taxa de timbru. De aici creste scumpirea produsului cultural. Se adauga o nebunie in administrarea concreta a timbrului ca atare. Comandarea timbrului in zeci de mii de exemplare. Banii acestia sunt avansabili de catre editor si sunt recuperabili la vanzare, adica niciodata integral si nu se stie cand. Toate lucrurile acestea, pe care Uniunile de creatie nu le cunosc, pentru ca ei nu gestioneaza intern productia unei edituri, pentru ei pare un fleac. Initiatorii legii nu si-au dat seama de ce efect bulgare de zapada produc”, a mai spus Liiceanu.

Proiectul de lege prevede ca, “in vederea sustinerii si dezvoltarii culturii nationale in diversele ei forme de exprimare artistica: literatura, cinematografie, teatru, muzica, folclor, arte, plastice, arhitectura, divertisment, in scopul protejarii si conservarii mostenirii culturale, dezvoltarii creativitatii contemporane, promovarii valorilor culturale, se instituie timbrul cultural”.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Comisiei de cultura a Camerei.

Camera Deputatilor este for decizional.