Gigi Becali, amendat si din inchisoare. Ce suma a trebuit sa plateasca latifundiarul

Gigi Becali a fost amendat, in 2013, de Consiliul Concurentei cu 183.526 de lei (aproximativ 41.000 de euro), pentru ca nu a notificat autoritatea de concurenta in cazul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni la ARCOM. Suma reprezinta 0,9% din cifra de afaceri totala inregistrata in anul anterior sanctionarii, se arata in Raportul de activitate al Consiliului Concurentei pe anul 2013.

In 2012, Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie privind posibila incalcare a Legii concurentei de catre George Becali, prin punerea in aplicare a unei concentrari economice inaintea notificarii si emiterii unei decizii de catre autoritatea de concurenta.

Citeste si: VESTE EXTRAORDINARA PENTRU GIGI BECALI: IESE DIN INCHISOARE

Prin mai multe tranzactii succesive, in anul 2008, George Becali a achizitionat pachetul majoritar de actiuni din capitalul social al ARCOM Bucuresti (71,53%), dobandind, astfel, controlul unic direct asupra intreprinderii si indirect asupra intreprinderilor controlate de aceasta.

Becali avea obligatia de a o notifica Consiliului Concurentei inainte de punerea sa in aplicare (prin masuri, precum: exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea intreprinderii, incheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea intreprinderii etc.).

In urma investigatiei, Consiliul Concurentei a constatat ca George Becali si-a exercitat drepturile de vot aferente participatiei achizitionate in cadrul Adunarilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Actionarilor Intreprinderii, in acest fel incalcand regulile privind controlul concentrarilor economice.

“Avand in vedere faptul ca operatiunea nu a fost notificata anterior declansarii investigatiei si nici pe parcursul acesteia, analiza compatibilitatii sale cu un mediu concurential normal a fost realizata in cadrul procedurii de investigatie, rezultand ca operatiunea nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata relevanta, in special ca urmare a crearii sau consolidarii unei pozitii dominante”, se spune in raportul citat de Agepres.

Sursa foto: agerpres.ro