GOOGLE CERCETATA DE COMISIA EUROPEANA

COMISIA EUROPEANA a trimis GOOGLE o plangere oficiala antiturst, in care acuza compania ca incheie contracte restrictive pentru sistemul de operare Android, care impiedica producatorii de tablete si telefoane sa includa aplicatii si browsere de Internet ale unor furnizori concurenti.

GOOGLE plateste totodata producatorii de telefoane si operatorii de telecomunicatii sa instaleze numai aplicatia sa de cautare pe Internet pe dispozitive, se arata intr-un comunicat al COMISIEI EUROPENE citat de Bloomberg, conform Newsro. “Consideram ca practicile GOOGLE priveaza consumatorii de posibilitatea mai larga de a alege intre aplicatii si servicii si stau in calea inovatiilor altor producatori”, afirma comisarul pentru Concurenta Margrethe Vestager.

CITESTE SI: GOOGLE ESTE BANUIT DE EVAZIUNE FISCALA IN VALOARE DE 227 MILIOANE EURO IN ITALIA

Prin trimiterea unei declaratii de obiectii, UE deschide o PROCEDURA ANTITURST oficiala impotriva GOOGLE, divizie a grupului Alphabet, creand conditiile pentru aplicarea unor amenzi uriase si impunerea unor schimbari majore in modelul de afaceri al companiei. Actiunea COMISIEI EUROPENE are loc la un an dupa ce UE a emis o PLANGERE OFICIALA impotriva serviciului GOOGLE de comparare a cumparaturilor.

Google a respins acuzatiile UE, afirmand ca Android este un sistem de operare open-source gratuit. “Acordurile noastre de parteneriat sunt complet voluntare. Vom colabora cu COMISIA EUROPEANA, pentru a demonstra ca am proiectat cu grija modelul sistemului Android, care este bun pentru concurenta si pentru consumatori”, a declarat Kent Walker, juristul sef al GOOGLE, intr-un comunicat.

Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor si tabletelor, de obicei impreuna cu aplicatiile pentru e-mail, harti si video. Acest fapt elimita orice sansa ca aplicatiile concurente sa ajunga la utilizatori, privandu-i pe dezvoltatorii acestora de veniturile din publicitate pe Internet, potrivit UE.

Sistemul Android a intrat in atentia autoritatilor de reglementare inca din 2013, cand un grup de companii, in frunte cu Microsfot si Nokia, a facut o reclamatie. UE a deschis o INVESTIGATIE OFICIALA anul trecut, analizand acordurile GOOGLE cu producatorii de smartphone-uri si tablete care preinstaleaza aplicatiile GOOGLE.

Sursa foto: bbc