Google, condamnat la o amenda de 900.000 de euro pentru atingere adusa vietii private in Spania

google

Organismul spaniol de supraveghere a Internetului a ordonat, joi, gigantului american Google sa plateasca o amenda de 900.000 de euro pentru “incalcari grave” ale vietii private, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Agentia spaniola de protectie a datelor acuza Google “de folosire ilegala a datelor personale” obtinute de la utilizatorii diferitelor servicii, intre care conturile de mesagerie electronica. “Google a colectat ilegal si a tratat informatii personale” ale utilizatorilor, a afirmat agentia intr-un comunicat. Ea apreciaza ca Google “a incalcat grav dreptul la protectia datelor personale”.

Google va trebui sa plateasca 300.000 de euro pentru fiecare dintre infractiunile retinute impotriva sa si a primit ordinul de a-si adapta practicile la normele legale.

Google nu a informat clar utilizatorii in legatura cu folosirea datelor colectate, precum informatiile din mesajele electronice care au permis generarea unor reclame tintite.

Google este acuzat, de asemenea, ca a detinut aceste date o perioada de timp mai mare decat prevede legea si ca a creat dificultati utilizatorilor care s-au aratat ingrijorati de folosirea datelor lor.

Google a repetat ca practicile sale respectau legile europene desi aceasta activitate trebuie urmarita in mai multe tari.

Autoritatea spaniola a lansat propria ancheta impotriva Google in iunie. In septembrie, Franta a anuntat ca va depune plangere impotriva companiei, acuzand-o ca aduce atingere vietii private. In Germania, Italia, Olanda si Marea Britanie, autoritatile au inceput proceduri similare impotriva Google.

Sursa foto: google