GOOGLE o sarbatoreste pe MARIA GAETANA AGNESI printr-un doodle la 296 de ani de la nastere

GOOGLE o omogiaza printr-un logo special pe MARIA GAETANA AGNESI, la 296 de ani de la nastere. MARIA GAETANA AGNESI a fost o femeie matematician, lingvist si filozof italiana.

MARIEI GAETANA AGNESI i se atribuie scrierea primei carti in care sunt tratate atat calculul diferential cat si cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii si accesul ei la educatie, informeaza Wikipedia.

MARIA GAETANA AGNESI si-a manifestat in tinerete aptitudinile pentru limbi straine. Dezbate cu numerosi oameni de stiinta probleme ca: propagarea luminii, transparentacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

Citeste si: AUDREY HEPBURN CELEBRATA DE GOOGLE CU UN DOODLE LA 85 DE ANI DE LA NASTERE

Se calugareste (intra in ordinul Ordre des Soeurs Bleues) si isi dedica intreaga viata studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferential si integral pe care o publica in 1748 si care ulterior este tradusa in engleza si franceza.

MARIA GAETANA AGNESI. Studiaza curba de ecuatie carteziana: xy^2 = a^2 (a-x).  care ulterior va fi numita bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisa in cadrul Academiei Franceze, dar in schimb intra la cea italiana, care se dovedeste mai liberala.
Spre sfarsitul vietii se dedica operelor de caritate.

MARIA GAETANA AGNESI s-a nascut pe 16 mai 1718, la Milano.

AYRTON SENNA. VIDEO. CUM IL OMAGIAZA GOOGLE PE MARELE CAMPION DE FORMULA 1, MORT IN CURSA DE LA IMOLA