Google pregătește mutarea decisivă din cauza Brexit

Google plănuiește, acum după Brexit, să-și mute utilizatorii britanici în afara controlului și reglementărilor Uniunii Europene. Practic, ar vrea să-i mute pe utilizatorii din Marea Britanie sub jurisdicția americană. Adică să fie tratați și să se supună acelorași reguli existente în Statele Unite.

Această decizie, forțată de ieșirea Marii Britanii din UE, vizează zeci de milioane de conturi, unde sunt stocate informații extrem de importante. Compania-mamă a Google, Alphabet, insistă că nimic nu se va schimba în termeni de protecție, confidențialitate, colectare și procesare de date.

Republica Irlanda, cea care e parte din Uniunea Europeană, găzduiește sediile europene ale marilor giganți americani, în frunte cu Google. Acolo se va aplica în continuare GDPR – Regulamentul European de Protecție a Datelor Personale. Mișcarea Google pare una prin care vrea să fugă de această umbrelă de reglementare.

Mai ales că, la acest moment, nu e clar dacă Marea Britanie va mai continua să se supună GDPR după încheierea perioadei de tranziție. Totul depinde de ceea ce vor negocia cele două părți – Bruxellesul și Londra –  în privința viitoarei relații. Dacă britanicii cu conturi Google au datele stocate în Irlanda, atunci va fi mai dificil pentru autoritățile britanice să-i ancheteze în diverse spețe infracționale. Dacă datele sunt mutate în SUA, autorităților britanice le va fi mai ușor să le recupereze, mai ales că cele două țări se pregătesc să încheie o înțelegere privind schimbul de date și ajutor reciproc în diverse anchete.

Sursa foto: google