GOPO 2014: Tudor Giurgiu a lansat campania “Salvati marele ecran”, precizand ca 78% din orase nu au cinematograf

Tudor Giurgiu, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), care organizeaza anual gala Gopo, a lansat, luni seara, la editia din acest an a evenimentului, campania “Salvati marele ecran”, precizand ca 78% din orasele Romaniei nu au nicio sala de cinematograf.

Tudor Giurgiu a urcat pe scena celei de-a opta editii a galei Gopo, care are loc luni seara, la Opera Nationala Bucuresti, alaturi de “ultimii mohicani” ai salilor de cinema din Romania, altele decat cele care functioneaza in cadrul mall-urilor. Cei cinci barbati prezentati spectatorilor galei Gopo 2014 sunt reprezentanti ai unor cinematografe din orasele Botosani, Piatra-Neamt, Sibiu, Iasi, dar si din judetul Hunedoara.

Potrivit lui Tudor Giurgiu, in 1990 in Romania erau 450 de sali. “Astazi, in afara de mall-uri, sunt mai putin de 30. in momentul de fata, 78% din orasele Romaniei nu au nicio sala de cinematograf. tara noastra este singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori. in Cehia, o sala de cinema este la 15.000 de locuitori. in ultimii 20 de ani, datorita ‘interesului’, s-au modernizat aproximativ 10 sali, din lipsa de bani, din lipsa de curaj, din lipsa de idei”, a spus Tudor Giurgiu.

Vezi aici cine sunt castigatorii GOPO 2014 – Lista completa

El a precizat ca “in timpul razboiului, in acest oras, in Bucuresti, erau 46 de cinematografe”. “Astazi mai sunt 5 cinematografe. Nu vorbesc de mall-uri”, a spus Tudor Giurgiu.

“Salile de cinema s-au transformat pe rand in ultimii 20 de ani in sali de bingo, case de schimb valutar, lacasuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobila, restaurante de nunti. Balbaielile au fost majore, salile s-au plimbat intre Romania Film, intre primarii. in momentul de fata problema salilor de cinema e ca un fel de minge care se plimba de la o guvernare la alta. Nimeni nu-si asuma sa faca ceva”, a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat ca aceasta situatie a determinat lansarea campaniei “Salvati marele ecran”.

Potrivit lui Giurgiu, pe site-ul campaniei s-a inceput cartografierea salilor de cinema care au fost in Romania. “Cerem participarea publicului sa ne scrie sa vedem daca mai exista marturii de sali care au fost in Romania”, a spus Tudor Giurgiu.

Giurgiu a mai spus ca aceasta campanie are “o tinta precisa”. “Vrem in doi ani de zile sa avem o retea de cel putin cinci sau sase sali de cinematograf modernizate”, a spus Tudor Giurgiu.

El a mai spus ca intentioneaza sa invite in acest proiect si primarii. “Avem un prim semnal de colaborare din partea Primariei Municipiului Oradea. Speram sa demaram o campanie pentru renovarea cinematografului Libertatea din Oradea”, a explicat Giurgiu.

Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) este principalul organizator al Premiilor anuale Gopo si al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).