Gorghiu: Educatia a fost vazuta pana acum ca un consum, nu ca o investitie pe termen lung

COPRESEDINTE PNL, ALINA GORGHIU, DAN SOVA, ANIMAL SACRU, PSD, SENATOR, PROTEJAT, FERVOARE, MOTIV, PARLAMENT, IMAGINE, SUFERIT

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, miercuri, ca lipsa de viziune si desele modificari legislative, multe dintre ele generate de “interese netransparente”, dublate de subfinantarea sistemului de invatamant sunt factorii care au condus la o calitate “modesta” a invatamantului romanesc de astazi, iar aceasta situatie poate fi depasita prin identificarea stadiului in care se afla invatamantul romanesc si gasirea solutiilor, transmite Agerpres.

“(…) Daca nu vom face aceasta diagnoza corecta a stadiului in care ne aflam cu educatia in Romania, evident ca nu vom putea gasi nici solutiile potrivite. Si daca nu vom reusi sa schimbam lucrurile, sa ne asumam intr-o oarecare masura esecul de pana acum, nu vom putea sa lucram activ pentru a preveni aceasta evolutie”, a precizat Gorghiu la o dezbatere organizata de Organizatia Femeilor Liberale Sector 1 cu tema “Codul de etica pentru invatamantul preuniversitar”.

Ea a mentionat ca nu s-a facut in mod concret “absolut nimic” pentru a creste nivelul de alocare a resurselor bugetare in invatamant. Liderul liberal a aratat ca, daca astazi PNL considera ca educatia este prioritate nationala, va trebui sa-si asume “in mod concret, in mod clar, in mod ferm, in mod public” alocarea progresiva a resurselor pana se va ajunge la 6% din PIB.

Citeste si: PNL a depus la Camera Deputatilor o motiune simpla pe fonduri europene

“Ce inseamna 6% din PIB: inseamna infrastructura mai buna si, evident, dotari mai bune in scoli, inseamna salarii mai mari si formare continua de calitate pentru cadrele didactice, inseamna motivarea dascalilor, investitii in motivarea lor si in calitatea actului de predare si, proportional cu aceasta, va creste evident si nivelul de pregatire a elevilor si studentilor. Pentru ca, fara profesori si cadre didactice in general, bine pregatite si motivate, niciodata nu vom avea un sistem educational performant”, a mai spus, printre altele, copresedintele PNL.

Reducerea abandonului scolar si a ratei de parasire timpurie a scolii si promovarea invatamantului profesional si tehnic sunt alte tinte ale PNL, cuprinse la capitolul Educatie in programul de guvernare al partidului, la care s-a referit liderul liberal.

Alina Gorghiu a spus ca incurajeaza o dezbatere serioasa cu absolut toti factorii implicati in procesul educational, astfel incat sa se poata adopta un cod etic, daca este nevoie, pentru sistemul preuniversitar.

“Din punctul meu de vedere, educatia scolara este cel mai important factor al succesului personal, pentru ca este de departe cel mai mare furnizor de oportunitati individuale. Pana acum probabil ca cel mai rau lucru care s-a intamplat in Romania a fost ca educatia a fost vazuta ca un consum, si nu ca o investitie pe termen lung”, a sustinut Gorghiu.