Gorghiu ii cere lui Tudor Chiuariu sa-si dea demisia pana in 23 ianuarie

COPRESEDINTE PNL, ALINA GORGHIU, DAN SOVA, ANIMAL SACRU, PSD, SENATOR, PROTEJAT, FERVOARE, MOTIV, PARLAMENT, IMAGINE, SUFERIT

Liderul PNL Alina Gorghiu i-a dat termen senatorului Tudor Chiuariu sa isi dea demisia din PNL, pana pe 23 ianuarie, cand va avea loc prima sedinta din 2015 a formatiunii, in caz contrar, urmand a solicita excluderea acestuia din partid, au declarat pentru Mediafax surse din partid. 

Potrivit surselor citate, reactia Alinei Gorghiu vine in urma anuntului DNA de punere sub control judiciar a lui Tudor Chiuariu, pentru trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica.

Prima sedinta din 2015 a Biroului Politic National al partidului va avea loc in 23 ianuarie, la Iasi, unde sunt asteptati liderii formatiuni pentru a participa la manifestarile dedicate Zilei Unirii.

Reactia Alinei Gorghiu vine dupa ce, si presedintele Klaus Iohannis, in campania electorala pentru prezidentiale, a declarat ca senatorul Tudor Chiuariu trebuie sa plece din PNL, in conditiile in care acesta a fost condamnat pentru coruptie.

Citeste si: TUDOR CHIUARIU URMARIT PENAL de DNA in dosarul lui VIOREL HREBENCIUC

intrebat, intr-o conferinta de presa la Cluj, ce ar trebui sa faca PNL in cazul parlamentarilor Akos Mora si Tudor Chiuariu, Klaus Iohannis a spus ca situatia este de natura juridica, dar el poate exprima optiunea sa, transmite corespondentul Mediafax.

“Situatia este de natura juridica, dar va dau un raspuns care reprezinta optiunea mea. Cred ca Akos Mora trebuie sa plece din Parlament, optimal ar fi sa-si dea demisia, daca nu, atunci Senatul sa voteze pentru incetarea mandatului domniei sale, iar in cazul lui Tudor Chiuariu, cred ca un pas intelept din partea domniei sale ar fi sa plece din PNL”, spunea Iohannis in luna decembrie.

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a primit trei ani si sase luni de imchisoare cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate de ICCJ in dosarul “Posta Romana”.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa transmis sambata agentiei MEDIAFAX ca Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 30 de zile, din 10 ianuarie pana in 8 februarie inclusiv, fata de senatorul Tudor Alexandru Chiuariu.

Fostul ministru al Justitiei este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si aderare la un grup infractional organizat, in dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in care sunt arestati preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza.

Citeste si: RETROSPECTIVA 2014 – ANUL MARILOR CONDAMNARI IN JUSTITIE

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre Paltin Sturdza, in noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga si Daniel Constantin Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva – Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, “cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti.

Ulterior, sustin anchetatorii, cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica, potrivit caruia suma de doua milioane de euro urma sa ii fie platita lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix si 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate.

“Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor in interiorul grupului infractional organizat, acesta a dobandit si asumat un rol esential, in sensul ca, sub coordonarea inculpatilor Adam Ioan si Paltin Gheorghe Sturdza, si-a folosit influenta politica data de calitatea de parlamentar si fost ministru al justitiei, pentru a interveni pe langa functionarii publici din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, OCPI Bacau, Directia Silvica Bacau, in scopul urgentarii punerii in executare a deciziei Tribunalului Covasna”, au scris procurorii in ordonanta.

In timpul controlului judiciar, Tudor Chiuariu poate parasi Romania doar cu incuviintarea procurorului si are interdictie sa se apropie si sa comunice, direct sau indirect, cu persoanele mentionate in ordonanta procurorilor. Chiuariu este obligat sa se prezinte la politie conform programului de supraveghere stabilit sau de cate ori este chemat, sa mearga la anchetatori cand este citat, sa anunte daca isi schimba locuinta si sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Procurorii i-au atras atentia lui Tudor Chiuariu ca daca incalca aceste obligatii, masura controlului judiciar poate fi inlocuita cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva. Anchetatorii au fost sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii.

Pana la acest moment, Tudor Chiuariu nu a avut o reactie oficiala la anuntul Directiei Nationale Anticoruptie privind dispunerea controlului judiciar.