GORGHIU: “Ii SOLICIT presedintelui PSD sa nu mai priveasca PARLAMENTUL drept un SCUT impotriva LEGII”

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a facut joi un apel catre liderul PSD Victor Ponta prin care ii solicita sa nu se mai opuna in Parlament adoptarii propunerii PNL de urgentare si simplificare a procedurilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor vizati de anchete penale, informeaza Agerpres. 

In Camera Deputatilor, PSD blocheaza, de cateva luni, propunerea legislativa a PNL care prevede urgentarea si simplificarea procedurilor privind ridicarea imunitatii parlamentarilor vizati de anchete penale. Ii solicit, la randul meu, presedintelui PSD, Victor Ponta, sa nu mai priveasca Parlamentul drept un scut impotriva legii si sa nu se mai opuna adoptarii acestei legi“, a scris Gorghiu pe contul sau de Facebook.

Procurorul general Tiberiu Nitu a sustinut joi ca este necesara modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, in legatura cu procedurile de ridicare a imunitatii parlamentarilor vizati de anchete penale.

CITESTE SI: PROCURORUL GENERAL TIBERIU NITU SOLICITA DESFIINTAREA IMUNITATII PARLAMENTARILOR

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Ministerul Public a formulat in septembrie 2014 o serie de propuneri Guvernului Romaniei, iar in martie 2015 Camerei Deputatilor.

Propunerile Ministerului Public au in vedere asigurarea celeritatii acelor proceduri parlamentare care influenteaza cursul procedurilor judiciare, precum si stricta delimitare a intinderii atributiilor autoritatii legislative in cadrul acelorasi proceduri, in sensul ca evaluarea probelor si a oricaror aspecte privind oportunitatea masurilor este atributul exclusiv al organelor judiciare“, a sustinut Parchetul General.

Conducerea Ministerului Public a apreciat ca modificarile solicitate se impun in conditiile in care in cursul acestui an doua anchete penale au fost impiedicate prin respingerea solicitarilor procurorilor privind ridicarea imunitatii parlamentare.

CITESTE SI: LASZLO BORBELY SCAPA DIN NOU DE URMARIREA PENALA. UPDATE 

Cele doua cazuri la care face referire Tiberiu Nitu sunt senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministrul al Economiei, pentru care DIICOT a cerut Parlamentului incuviintarea urmaririi penale in dosarul Romgaz, si deputatul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului si Padurilor, pentru care DNA a cerut ridicarea imunitatii intr-un dosar de trafic de influenta.