GORJ: 12 POLITISTI au fost trimisi in judecata in dosarul HOTILOR de CARBUNE de la ROVINARI

Procurorii Parchetului General au trimis in judecata 12 POLITISTI, dintre care patru in AREST PREVENTIV, acuzati ca au luat MITA de la persoane care transportau si comercializau CARBUNE SUSTRAS de la Complexul Energetic Oltenia, in special de la Termocentrala ROVINARI.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, au fost trimisi in judecata in stare de AREST PREVENTIIV politistii Gheorghe Milodin, Stefan Gaman, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, acuzati de LUARE de MITA, ABUZ in SERVICIU, FALS INTELECTUAL si TAINUIRE.

Sub CONTROL JUDICIAR au fost trimisi in judecata agentii de politie Florin Glajde, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghita Vilceanu, Sevastian Udrea, Florin Gabriel Vladutu, Marin Paul Gheara si Dan Ciuciuc.

Procurorii sustin ca, in perioada 2014 — septembrie 2015, agentii de politie trimisi in judecata patrulau pe ruta Motru — Rovinari — Turceni — Tantareni, judetul Gorj, si au protejat persoane care transportau si comercializau carbune sustras de pe benzile de transport apartinand Complexului Energetic Oltenia, fara a avea documente de provenienta si pe care il valorificau ulterior catre beneficiari din judetul Gorj si din judetele limitrofe.

CIITESTE SI: AREST LA DOMICILIU SI CONTROL JUDICIAR PENTRU JURNALISTII DE LA “ATAC DE BUZAU” ACUZATI DE SANTAJ PRIN PRESA. UPDATE

SUSTRAGERILE de CARBUNE se derulau in special pe traseul benzilor transportoare catre Termocentrala Rovinari, in zonele in care circuitul este amenajat de-a lungul gospodariilor unor cetateni ai localitatilor Rosia Jiu si Rogojelu. Carbunele era descarcat in gradinile proprii, pentru ca ulterior sa fie incarcat in autoutilitare/camioane apartinand proprietarilor gospodariilor sau altor persoane fizice ce detineau astfel de mijloace de transport cu capacitatea cuprinsa intre 3,5 si 16 tone, precizeaza sursa citata.

Potrivit procurorilor, mai mult, in scopul usurarii activitatilor ilegale, acestia si-au confectionat ori achizitionat diverse bunuri ori utilaje pe care le utilizau in furtul de carbune (lopeti, tarnacoape, rampe incarcare/descarcare, roabe, prelate) concomitent cu modificarea/adaptarea camioanelor in vederea asigurari unei capacitati mai mari de livrare a carbunelui (suprainaltarea benelor, consolidarea suspensiilor etc.).

In vederea tranzitarii zonei Rovinari in bune conditii, persoanele care sustrageau carbune se aflau in relationare cu agentii de politie care le permiteau sa parcurga zona lor de responsabilitate fara a verifica provenienta marfii, contra unor sume de bani, desi cunosteau faptul ca aceasta este sustrasa, sustin procurorii.

De altfel, adauga acestia, unii agenti de politie beneficiau si ei de carbunele sustras si chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de provenienta, in marea lor majoritate acestea fiind falsificate.

In acest context, politistii au omis sa ia masuri in sensul intocmirii unor dosare penale privind furtul de carbune. Agentii de politie in cauza evitau, de regula, sa pretinda in mod direct sume de bani cu titlu de mita, arata Parchetul.

In cazul opririlor in trafic, conducatorilor auto li se prezentau in primul rand consecintele savarsirii acelor abateri, in unele cazuri in mai multe randuri facandu-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea in perceptia lor ideea ca masurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre si ca, prin urmare, ar fi mai convenabila remiterea unor sume de bani cu titlu de mita.

Cu privire la modul de operare folosit in primirea sumelor de bani cu titlu de mita, agentii de politie in cauza au dezvoltat o serie intreaga de metode care sa evite o eventuala inregistrare audio sau video a acestora, nu discutau si nici nu permiteau sa se discute despre mita, indica procurorii.

Au existat, insa, si situatii in care agentii de politie cereau in mod direct sume de bani de la contravenienti, precum si situatii in care, dupa primirea banilor, acestia erau ascunsi (de exemplu in sosete), dar de cele mai multe ori sumele erau impartite intre agentii de politie de pe echipaj.

De asemenea, pentru a evita surprinderea in flagrant de catre organele abilitate, politistii evitau sa discute despre sumele de bani primite cu titlu de mita si reactionau imediat atunci cand alte persoane incepeau o conversatie in acest sens. Mai mult, ei nu discutau la telefon aspecte referitoare la activitatea infractionala si urmareau in permanenta ca aceasta sa nu fie inregistrata audio sau video.

CITESTE SI: DOSARUL PROSTITUATE PENTRU VIP-URI: 15 PERSOANE CONDAMNATE DE TRIBUNALUL ALBA

Dupa ce le era remisa suma de bani cu titlu de MITA, politistii se aratau dispusi ca pe viitor sa manifeste aceeasi atitudine in sensul neluarii masurilor legale. In plus, ii informau pe conducatorii auto despre alte echipaje de politie care i-ar putea surprinde savarsind abateri rutiere, sustin procurorii.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 3.747.000 lei, reprezentand prejudiciul cauzat societatii prin sustragerea unei cantitati de aproximativ 50.000 tone carbune sortat.

In cauza, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat, s-a dispus luarea masurilor asiguratorii a sechestrului asupra unor sume de bani, precum si asupra unor bunuri mobile apartinand inculpatilor.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Gorj.