GRADINITA cu predare in LIMBA GERMANA, inaugurata in Sectorul 1 al Capitalei

Gradinita Colegiului German Goethe a fost inaugurata marti, in prezenta ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Werner Hans Lauk, si a primarului sectorului 1, ANDREI CHILIMAN.

Aceasta inaugurare face parte dintr-o campanie de extindere a retelei de invatamant prescolar si scolar cu predare in limbi straine in sectorul 1.

Ambasadorul Germaniei a declarat la inaugurare ca la GRADINITA cu PREDARE IN GERMANA copiii sunt invatati “cu blandete” sa se apropie de aceasta limba. “Germana nu este doar limba lui Goethe si a lui Schiller (…), germana este si cea de-a doua limba folosita pe internet in lume si, cum a aratat si Stefan Hell (unul dintre laureatii Premiului Nobel pentru Chimie de anul acesta, de origine romana — n.r.), germana este si limba stiintei”, a afirmat Werner Hans Lauk.

Citeste si: GRADINITA DE VARA se redeschide in Sectorul 1

“Cred ca e foarte important sa ii inarmam pe copiii nostri cu limbile straine de circulatie internationala, care le vor permite sa isi gaseasca mai usor de lucru intr-o lume in care se vorbesc cateva limbi. E foarte important ca reteaua noastra de invatamant sa ofere copiilor aceasta sansa”, a declarat ANDREI CHILIMAN.

Primarul Sectorului 1 a amintit ca spatiul in care este gradinita, pe strada Christian Tell, a apartinut anterior Scolii franceze, dar in ultimii doi ani nu a avut loc nicio activitate in aceasta cladire. Edilul a explicat ca spatiul a fost inchiriat de primarie si reabilitat, “fara un efort financiar foarte mare”.

Directoarea Colegiului German Goethe, Cristina Popa, a spus ca in cladirea gradinitei invata 530 de elevi, inclusiv clasa zero si clasa I. GRADINITA are in total aproximativ 20 de cadre didactice, potrivit directoarei, gasirea acestora fiind “aproape o minune”.

“In ultimii ani suntem confruntati cu o cautare foarte mare a liceului nostru, ceea ce ne bucura, dar cantitatea foarte mare nu poate asigura in acelasi timp calitatea. Numarul de clase a crescut extrem de mult, ceea ce inseamna un efort foarte mare pentru noi de a gasi profesori de limba germana”, a declarat Cristina Popa, adaugand ca anul acesta se inregistreaza “un record” al institutiei, si anume, sase clase zero.

Citeste si: Colegiul Goethe din Bucuresti, ancheta penala pentru inscrierile la clasele de limba germana

La Colegiul German Goethe, toate materiile din programa scolara sunt predate exclusiv in LIMBA GERMANA. Directoarea colegiului a spus ca majoritatea copiilor care intra in aceasta institutie provin din familiile absolventilor “Goethe”, asadar, cel mai probabil, in casele lor se vorbeste LIMBA GERMANA. Cei mai mici copii care intra in acest sistem de predare in limba germana sunt cei din grupa mica, in varsta de trei ani si se adapteaza foarte repede la interactiunea in alta limba decat romana, potrivit cadrului didactic.

“LIMBA GERMANA pare o limba grea, dar e o limba structurata, o limba organizata si poate fi invatata foarte bine, chiar daca in familie nu se vorbeste germana”, a adaugat Cristina Popa.

Primaria Sectorului 1 a inceput anul acesta o campanie de extindere a retelei de invatamant prescolar si scolar cu predare in limbi straine, cu infrastructura si dotari care concureaza ca standarde invatamantul privat.

Un alt centru pe care Primaria Sectorului 1 il pune la dispozitia prescolarilor, iubitori de limba germana, este si Gradinita nr. 50 de pe str. Nicolae Iorga nr. 5. In aceasta gradinita functioneaza trei grupe cu predare in LIMBA GERMANA intr-un spatiu educational aparte, modernizat de o echipa de arhitecti.

Procesul de extindere a programei scolare cu predare in limbi straine, initiat de administratia locala a Sectorului 1, nu vizeaza doar invatamantul cu predare in LIMBA GERMANA, ci si in alte limbi de circulatie internationala: franceza, engleza, spaniola etc.

 ”Imi exprim speranta ca Ministerul Educatiei si Inspectoratului Scolar sa ne sprijine in acest demers si sa ne puna la dispozitie cadre didactice de specialitate. Vrem sa oferim copiilor nostri nu doar un inceput, ci si continuitate in studierea limbilor straine. Fara profesori care sa ofere posibilitatea copiilor de a continua sa studieze atat la gradinita, cat si la gimnaziu si liceu intr-o limba straina, acest proiect va ramane doar la nivel de intentie. De aceea, pentru succesul proiectului, avem nevoie de sprijinul Ministerului Educatiei care sa asigure cadre didactice calificate”, a mai declarat ANDREI CHILIMAN.

Sursa foto: Primaria Sectorului 1