GRATIELA GAVRILESCU: Articolul 20 din CODUL SILVIC a fost scris tocmai sa ajute PROPRIETATEA PRIVATA

Articolul 20 nu trebuie scos din Codul Silvic, acesta fiind scris tocmai pentru a veni in ajutorul proprietarilor care nu au suprafete mari de padure, a declarat, luni seara, la Digi 24, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.

‘Acest articol 20 nu trebuie scos din Codul Silvic si am demonstrat asta cu ajutorul specialistilor din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Asa cum a fost introdus in Codul Silvic si votat anterior de catre Parlamentul Romaniei trebuie sa ramana in forma aceasta. Dimineata am vazut cum doamna deputat Lucia Varga, intr-o conferinta de presa, a sustinut vehement ca acest articol 20 ar duce de fapt la taieri ilegale si ca sub acest articol s-ar ascunde unele nereguli sau ca dansa are suspiciuni ca tocmai sub acoperamantul acestui articol 20 s-ar taia aproape un milion de hectare de padure. Vrem sa explicam tuturor romanilor, tuturor iubitorilor de padure si tuturor celor care doresc sa traiasca intr-un mediu sanatos in Romania ca articolul 20 a fost scris tocmai ca sa ajute proprietatea privata, sa ajute proprietarii care nu au suprafete mari de padure si care sunt proprietari de suprafete pana in 10 hectare. Cu ajutorul acestui articol, persoana respectiva intra intr-o normalitate pentru ca in Romania, la ora actuala, sunt aproximativ 450.000 de hectare neadministrate, care sunt lasate la voia intamplarii’, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a adaugat, totodata, ca suprafata de 1,2 milioane de hectare care ar intra sub incidenta exploatarii fara amenajament silvic nu este reala, aceasta situandu-se, de fapt, la 700.000 de hectare, din care mai mult de jumatate sunt neadministrate.

‘Am facut calcule sa vedem de unde au iesit cele 1,2 milioane de hectare de padure vehiculate. Prin comunicarea pe care doreste sa o faca doamna Varga sau anumite persoane din Partidul National Liberal se urmareste de fapt sa nu se voteze Codul Silvic in forma precedenta. Suprafata de 1,2 milioane de hectare de padure nu este reala. Vorbim doar de 700.000 de hectare de padure, din care 420.000 de hectare reprezinta paduri neadministrate (…) punem la punct o legislatie, il respectam pe proprietar, cel care are o suprafata mica de padure, ii respectam proprietatea si ii dam drepturi egale si cu ceilalti care au suprafata mai mare de padure. Reparam o nedreptate si aparam dreptul la proprietate in acelasi timp si spunem clar la lege ce trebuie sa fie facut prin acel contract care se incheie cu Ocolul silvic privat sau de stat’, a afirmat Gratiela Gavrilescu.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: TAIERILE ILEGALE de PADURI reprezinta un ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA. UPDATE

Luni, fostul ministru al Mediului, deputata Lucia Varga, a declarat ca Partidul National Liberal /PNL/ ar putea vota proiectul Codului silvic daca din text va fi eliminat articolul 20, altfel, liberalii vor vota impotriva proiectului initiat de PSD.

“Am sa va explic ce se intampla in fond. in Romania exista peste 200.000 de hectare de paduri situate in zone de stricta protectie, paduri situate in zonele lacurilor de acumulare, in jurul barajelor, in jurul zonelor de captare a alimentarilor cu apa, pe pante mai mari de 30%, zone in care prin amenajamentul silvic sunt interzise orice fel de taieri. Aceste paduri au rol de protectie in cazul viiturilor si taierea lor ar duce in cazul unor viituri la colmatarea cursurilor de apa, colmatarea zonelor de captare a alimentarilor cu apa, alunecari de teren, inundatii, care ar afecta in aval viata si siguranta cetatenilor”, a subliniat Varga.

Deputata a adaugat ca PNL considera in continuare ca ‘prin aprobarea acestui Cod silvic nu se iau masuri in vederea reducerii taierilor ilegale”. Un alt obiectiv, a adaugat Lucia Varga, viza, ‘o vanzare a lemnului utilizand rational resursa si trecerea de la lemnul vandut estimat la lemnul vandut masurat”. Fostul ministru al Mediului a mentionat ca alte prevederi ale proiectului sau vizau “sprijin pentru proprietarii de paduri si sprijin pentru agentii economici din industria mobilei pentru a avea acces la resursa”.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a mentionat, luni seara, intr-un comunicat de presa, ca Romania detine, in prezent, circa 700.000 de hectare de padure care ar intra sub incidenta articolului 20 al noului Cod Silvic, dintre care aproximativ 420.000 de hectare sunt terenuri detinute de mici proprietari, fiind expuse taierilor ilegale.

‘Romania detine, in prezent, circa 700.000 ha de padure care ar intra sub incidenta articolului 20 (alin.1.1 si alin. 1.2) al noului Cod Silvic. Dintre acestea, aproximativ 420.000 ha sunt terenuri aflate in proprietatea micilor proprietari care nu au posibilitatea de a se asocia in suprafete de cel putin 100 hectare pentru a-si elabora amenajament silvic, asa cum ii obliga legea in prezent. in baza actualului Cod Silvic, neputandu-se exploata masa lemnoasa, aceste suprafete sunt, practic, nepazite si ne-administrate. Din cauza lipsei contractelor de paza, aceste 420.000 ha sunt suprafetele cele mai expuse taierilor ilegale.(…) Diferenta pana la 700.000 ha este formata din suprafete detinute de micii proprietari, dar care sunt administrate si pentru care exista amenajament silvic”, se arata in comunicat.

CITESTE SI: LUCIA VARGA: PNL ar putea VOTA proiectul de COD SILVIC daca se ELIMINA din text ARTICOLUL 20

MMAP precizeaza ca, prin prevederile articolului 20 din noul Cod Silvic, se instituie obligatia ca detinatorii acestor terenuri sa incheie contracte de administrare pe minimum 10 ani cu un ocol silvic (de stat sau privat), care va asigura serviciile silvice (paza, igienizare etc.) pentru respectivul teren.

In Romania, in acest moment, micii proprietari de padure sunt obligati sa respecte regimul silvic, ceea ce presupune costuri foarte mari de asigurare a pazei si integritatii padurii, sa asigure lucrarile de regenerare ale acesteia, sa realizeze lucrarile de prevenire si combatere de boli si incendii si multe altele, prevazute in articolul 17 din Codul Silvic aflat in Parlament.

Potrivit sursei citate, acest articol permite intr-adevar, exploatarea fara amenajament silvic a acestor terenuri, insa in limita a maximum 3 metri cubi/an/ha, o cantitate mica din punct de vedere silvic (aproximativ jumatate din cresterea medie anuala de 5,6 metri cubi an/ha), care insa ajuta foarte mult micii proprietari, asigurandu-le lemnul de subzistenta pentru incalzire.

In plus, MMAP precizeaza ca orice recoltare de masa lemnoasa, inclusiv cele care intra sub incidenta articolului 20, se raporteaza in SUMAL, existand oricand posibilitatea controlului prin Radarul Padurilor.

Afirmatia conform careia micii proprietari care detin amenajament silvic vor renunta la actul de reglementare dupa intrarea in vigoare a noului Cod Silvic nu se sustine, deoarece limitarea exploatarii la maximum 3 metri cubi/an/ha nu le-ar aduce niciun avantaj de ordin economic.

Totodata, reprezentantii MMAP sustin ca afirmatia conform careia ‘ar exista peste 1,2 milioane ha de padure detinute de micii proprietari’, vehiculata in spatiul public, nu se sustine din datele detinute de Ministerul Mediului si de aceea ii invita pe cei care vehiculeaza aceasta cifra sa prezinte si sursa de provenienta a datelor.