GRATIEREA lui BECALI, respinsa de presedintele Basescu. Avocatul Ionascu: E dureros!

BECALI afla astazi daca isi recastiga dreptul la munca

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca nu ii va acorda gratierea lui Gigi Becali. Seful statului a decis ca nu va semna cererea de gratiere a latifundiarului din Pipera, in urma analizei dosarului de gratiere, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis, vineri, 28 martie a.c., neacordarea gratierii individuale a domnului George Becali ca urmare a analizarii dosarului de gratiere a domniei sale. Decizia domnului presedinte Traian Basescu a fost transmisa solicitantului gratierii”, se arata in comunicatul de presa al Presedintiei.

Becali spunea recent, din inchisoare, ca isi doreste aceasta gratiere, motivand ca ii este foarte greu in detentie. A fost si o dezbatere in Parlament pe aceasta tema, iar presedintele Basescu a facut referire de mai multe ori la avizul negativ dat de Ministerul Justiei. Basescu spunea referitor la conditiile grele din penitenciar reclamate de Becali, ca va cere detalii daca sunt nereguli in regimul de detentie.

Vezi aici mesajul lui Gigi Becali pentru tara, transmis din inchisoare

REACTII LA RESPINGEREA CERERII DE GRATIERE A LUI GIGI BECALI:

Avocatul Daniel Ionascu: “Nu am tratat-o ca pe o speranta, motiv pentru care nu as putea spune ca ma surprinde. Dreptul la gratiere, da ma surprinde pentru ca omul acesta ca nimeni altcineva a fost partener al statului. Atunci cand statul a fost chemat sa i se acorde o mana de ajutor, iata ca nu o face, e dureros pentru ceea ce inseamna actul presedintelui. Ii dai o sansa unui om sa se recupereze. Exista gratiere pentru a fi pusa in aplicare. Iata ca nu se intampla, imi pare rau. Ceea ce are in vedere domnul Becali trebuie discutat, inca nu am discutat despre asta. Eu cred cu tarie ca vom face totul pentru a reintroduce umanismul in procedura penala”.

Avocatul Paula Iacob: “Sunt surprinsa de aceasta hotarare, ea nu corespunde nici inteligentei nici felului normal de a gandi al domnului presedinte. Presedintele tarii, chiar daca nu va mai candida la aceasta functie, nu este omul care sa se retraga din viata publica si politica. Orice figura publica are nevoie de un strop de simpatie. Credeti ca toate metodele din campaniile electorale sunt vecine cu corectitudinea? Presedintele ar fi trebuit sa se gandeasca la viitorul lui politic si la dragostea si simpatia pe care le-ar fi putut avea prin clementa ceruta de sotia, mama si fetitele lui Becali. Justitia la noi manifesta foarte putina clementa. Aici avem de-a face cu un om care are trei condamnari e adevarat, toate la fel de informe, incerte ca logica juridica, ca temei de infractiune, orice jurist examineaza aceste dosare va va spune sunt cel putin ciudate”.

Gigi Becali executa o condamnare de trei ani si jumatate, dupa ce a fost incarcerat in luna mai a anului trecut in urma condamnarilor definitive primite in dosarele Schimbului de terenuri cu MapN si Valiza.