GRECIA: 1 MAI sarbatorit de sindicalistii din ATENA printr-o manifestare de proportii

Ministrul elen de finante, YANIS VAROUFAKIS (foto), a participat vineri la manifestatiile organizate la apelul sindicatelor la Atena pentru a celebra ziua de 1 Mai, care au reunit mii de persoane, potrivit AFP.

Controversatul si foarte mediatizatul ministru al guvernului radical al stangii Syriza a sosit la amiaza in piata Klafthmonos, in apropiere de centrul Atenei, unde sindicatele Confederatia generala a muncitorilor (GSEE) si Adedy au organizat manifestatii ce au reunit aproape 2.500 de persoane, conform unei surse politienesti.

Insotit de trei ministri ai guvernului stangii radicale al lui ALEXIS TSIPRAS, Yanis Varoufakis a salutat manifestantii inainte de a parasi locul la inceputul marsului spre piata apropiata Syntagma, de langa parlament. YANIS VAROUFAKIS este in centrul atentiei opiniei publice, fiind facut responsabil de unii dintre omologii sai din zona euro pentru tergiversarea negocierilor intre guvernul grec si creditorii tarii, UE si FMI.

CITESTE SI: GRECIA: Guvernul de la Atena solicita GERMANIEI 279 de miliarde de euro DESPAGUBIRI de RAZBOI 

Aceste discutii intarzie sa se finalizeze asupra unui acord cu privire la reformele pe care Grecia ar trebui sa le adopte pentru a se asigura de continuarea venirii imprumuturilor internationale, vitale pentru tara lipsita de fonduri. In afara de defilarea sindicatelor, alte doua adunari separate au avut loc vineri la Atena: cea a Frontului luptei muncitorilor (Pame), miscare apropiata Partidului comunist KKE, reunind 7.000 de persoane in piata Syntagma, potrivit politiei, si o a treia — a grupurilor de stanga—reunind 1.500 de persoane.

“Niciun sacrificiu pentru datorie si pentru euro”, era scris pe o pancarta la Atena. Sute de manifestanti ai Pame agitau drapele rosii, in timp ce unii manifestanti ai sindicatelor tineau in mana o garoafa rosie. “1 Mai e ziua luptei si a onoarei: lupta sindicatelor continua pentru revenirea salariului minim la nivelul de dinaintea crizei, pentru conventii colective, pentru apararea drepturilor securitatii sociale si a locurilor de munca”, se putea citi pe afisul central al GSEE.

CITESTE SI: CRIZA IN GRECIA: GUVERNUL a anuntat creditorii ca va ramane fara LICHIDITATI din 9 aprilie 

Centrul Atenei era blocat circulatiei si forte antitero erau prezente pe strazi. La Salonic, al doilea oras al tarii, aproape 4.000 de persoane au manifestat, cea mai mare adunare fiind cea a Pame, conform politiei.

Sursa foto: bbc.co.uk