Grecia a preluat oficial presedintia UE

Grecia preia miercuri presedintia UE, printr-o ceremonie desfasurata la Atena in prezenta mai multor lideri europeni, o etapa cu o dimensiune simbolica la mai bine de patru ani de la inceputul crizei financiare si cu cateva luni inaintea alegerilor europarlamentare, relateaza AFP.

“Este o mare responsabilitate pentru Grecia sa detina presedintia UE in timpul unui semestru in care vor fi organizate alegerile din luna mai”, a subliniat miercuri ministrul de Externe, Evangelos Venizelos, intr-o conferinta de presa.

Presedintii Consiliului European si Comisiei, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, precum si toti comisarii europeni se vor deplasa la Atena si urmeaza sa se intalneasca in cursul dupa-amiezii cu membri Guvernului grec, cum se intampla la inceputul fiecarei presedintii semestriale a UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit la Atena in cursul dupa-amiezii si urmeaza sa sustina o conferinta de presa la ora 15.15 GMT (17.15, ora Romaniei) cu premierul grec, Antonis Samaras.

Aceasta vizita, intr-o tara care a fost epicentrul crizei financiare si care a fost nevoita sa accepte sacrificii grele, risca sa ia o dimesiune speciala.

Pentru Grecia, miza este sa redevina o tara “ca toate celelalte”, dupa cum s-a exprimat premierul grec. in mesajul transmis la sfarsitul anului, el a promis ca 2014 va fi anul in care se vor incheia planurile de asistenta financiara din partea UE si FMI care, din 2010, au sustinut Atena.

De asemenea, anul acesta trebuie sa fie unul in care Grecia va pune capat celor sase ani de recesiune. Grecia ar urma sa inregistreze o crestere modesta de 0,6%, potrivit previziunilor Guvernului si ale Comisiei Europene.

Presedintia greaca a provocat insa si reactii negative: liderul principalului partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), Alexis Tsipras, a anuntat ca nu va participa la ceremonia de miercuri seara ce va marca preluarea de catre Grecia a conducerii Consiliului Uniunii Europene. Gestul este in special unu “simbolic” pentru politicianul grec, adversar declarat al planurilor de austeritate impuse tarii sale.

Pentru evitarea unor eventuale proteste, masurile de securitate au fost intarite si orice maniestatie a fost interzisa in centrul orasului, unde circulatia a fost blocata miercuri dupa-amiaza.

Pentru Europa, aceasta vizita va reprezenta o foarte buna ocazie pentru a raminti ca cele mai sumbre predictii, cum ar fi iesirea Greciei din zona euro, nu s-au indeplinit, iar sacrificiile poporului grec nu au fost in zadar.

inaintea alegerilor europene de la sfarsitul lunii mai, liderii UE trebuie sa fie uniti, pentru a contra ascensiunea euroscepticilor. “Va fi nevoie sa se arate aceasta unitate, pentru a impiedica ascensiunea populismului”, rezuma recent un editorialist de la cotidianul grec Kathimerini.

Un orizont inca sumbru

Desi greul crizei a trecut, orizontul ramane inca sumbru pentru Grecia, aflata sub tutela creditorilor. Atena va avea nevoie in urmatoarele luni de o finantare de aproximativ 11 miliarde de euro. “Doar ideal”, Grecia va cere un al treilea plan de ajutor, a subliniat ministrul de finante, Yannis Sturnaras, excluzand in orice caz noi masuri de austeritate.

In plus, datoria publica a Greciei ramane la niveluri astronomice (in jur de 175% din Produsul Intern Brut). Grecia spera deci sa obtina o reducere a datoriei, dupa cum s-au angajat creditorii sai in noiembrie 2012, daca va obtine un excedent bugetar primar, ceea ce ar fi urmat sa se intample in 2013.

“Nu cerem deci o reducere”, a afirmat, miercuri, ministrul Sturnaras. “Exista numeroase modalitati de reducere a datoriei”, a subliniat el, evocand scaderea ratelor de interes, sau relaxarea termenului vizand plata obligatiilor Greciei.

Discutii pe aceasta tema au aparut public inca din luna aprilie si se anunta furtunoase. Presedintia greaca nu intentioneaza sa se rezume doar la aceasta problema si vrea, de asemenea, sa promoveze, pe plan economic, coordonarea politicilor sociale si finantarea IMM-urilor.

De asemenea, Atena vrea sa profite de cea de-a cincea presedintie la UE pentru a completa dosarul uniunii bancare si a obtine progrese privind probleme referitoare la imigratie si la politica maritima.